Kültür Bakanlığı dünyadaki 4 milyon Süryani'ye göz kırptı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İsviçre'de Süryanilerin düzenlediği önemli bir festivale destek verecek. Festivalin bir benzerini de Midyat'ta yapmak isteyen bakanlık Süryanilere, 'sizin atalarınız, dedeleriniz bu topraklarda yaşadı' diyerek bu sayede dünyadaki Süryanilere Mardin'i tekrar hatırlatmayı hedefliyor.

 

Medeniyetler diyarı Mardin'deki dönüşümü sürdürmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, dünyadaki 4 milyon Süryani'yi Mardin'e çekmek üzere çalışmalara başlıyor. 2 milyonu Hindistan, 2 milyonu da çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayan Süryanilerin Mardin'e gelmesi için İsviçre'de Süryaniler tarafından düzenlenen festivale destek verilecek. Festivalin bir benzeri de Türkiye'deki Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı Mardin'in Midyat ilçesinde düzenlenecek. Konu ile ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Türkiye'de 3 bini Mardin olmak üzere toplam 25 bin Süryani'nin bulunduğunu söylüyor. Dünyada da Türkiye'den gitme Süryanilerin daha çok İsviçre'nin Stockholm kentine yerleştiğini belirten Taşbaşı, Mardin'deki Süryani cemaatinin şehrin çok kültürlülüğüne katkısı olduğu kanaatinde. Buradaki Süryani cemaatinin korunması ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Süryanilerin Mardin'in farkına varması gerektiğine işaret eden Genel Müdür Taşbaşı, dünyadaki Süryanilere 'sizin atalarınız, dedeleriniz bu topraklarda yaşadı' denmesinin önemli olduğunu ifade ediyor.

Stockholm'de her yıl Süryanilerin önemli bir festival düzenlediğini dile getiren Taşbaşı, ilk etapta bu festivale Bakanlık olarak maddi katkı sağlanacağını aktarıyor. Buradaki festivalde Mardin'in tanıtımının yapılacağını belirten Taşbaşı, daha sonraki adımın ise Midyat'ta düzenlenecek bir festival olduğunu ifade ediyor. Midyat'taki bu festivalde dünyadaki Süryani nüfusuna yönelik tanıtım yapılması planlanıyor. Midyat'taki Mor Gabriel Manastırı ve Deyrul Zaferan Manastırı'nın Süryani cemaati için önemli olduğuna işaret eden Taşbaşı, Mor Gabriel için Bakanlık olarak yol yenileme çalışmasını da üstlendikleri bilgisini veriyor.

Mardin'e yeni çehre

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin'deki turist sayısının artırılması için de önemli çalışmalar yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, bugüne kadar Bakanlık olarak Mardin'e 13,5 milyon TL verildiğini söylüyor. Taşbaşı, Mardin'deki beton yapıların yüzde 30'unun yıkıldığını, geriye kalan yüzde 70'in de yıkılacağını aktarıyor. Kabloların yer altına alınacağını, tüm tabelaların kaldırılacağını belirten Taşbaşı, TOKİ ile yapılan anlaşma neticesinde kamulaştırılan taş evler karşılığında hak sahiplerine yeni evler yapılacağını belirtiyor. Yeni Mardin olarak adlandırılan bölüme yapılacak yeni binaların, Eski Mardin'in siluetini bozmaması için de binaların yüksek inşa edilmeyeceği aktarılıyor.

(ZAMAN)