TSK'nın görevi ulusal sınırları dış tehditlere karşı korumak

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi. Teklifte TSK'ya bir garantörlük rolü tevdi ettiği iddia edilen 35. maddenin 'TSK'nın görevi ulusal sınırları dış tehdit ve tehlikelere karşı savunmak ve korumaktır' şeklinde değiştirilmesi önerildi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi. 

Teklifte TSK'ya bir garantörlük rolü tevdi ettiği iddia edilen 35. maddenin 'TSK'nın görevi ulusal sınırları dış tehdit ve tehlikelere karşı savunmak ve korumaktır' şeklinde değiştirilmesi önerildi. 

Meclis Başkanlığı'na bugün verilen kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

ASKERLİK MESLEĞİ İÇ SİYASETTEN UZAK OLMALI

'Askeri eğitim çağdaş dünya koşullarına uygun şekilde yeniden ele alınmış ve bu kapsamda madde de yeni bir düzenleme yapılmıştır. Askeri okullarda, çağdaş dünya gereklerine uygun ve iç siyasetten uzak askerlik mesleği ile eğitim verilmesi gerekmektedir. 

Türkiye Cumhuriyetinin içişlerini tehditlere karşı koruma görevi şehir merkezlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatı ve dolayısıyla polis aracılığıyla gerçekleştirilmekte, kırsal alandaki asayiş görevi ise jandarma kuvvetleri aracılığıyla sağlanmakta olup bu iki kolluk kuvveti de İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev ifade etmektedir. 

DARBELERİ MEŞRU KILIYOR

1921, 1924, 1961, 1982 Anayasaları, silahlı kuvvetlerine bir garantörlük rolü tevdi etmediği halde, tek siyasi parti döneminde kabul edilen 10 Haziran 1935 tarihli ve 2771 sayılı Ordu Dahili Hizmet Kanunu'nun 34.maddesi ve ilk askeri müdahale döneminde darbeciler tarafından daha da katılaştırılan 4 Ocak 1961 tarihli 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35.maddesi, silahlı kuvvetlerine Türkiye Cumhuriyeti'nin korunması ve kollanması görevini vermiştir. 27 Mayıs 1960 ve daha sonraki askeri müdahaleleri meşrulaştırmak amacıyla sık sık bu maddeye başvurulmuş olması bu maddeyi değiştirmeyi gerekli kılmıştır.' 

Kaplan'ın sunduğu teklifte 'Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı yapacak orduyu kurmuş dünyanın en eski 10 parlamentosundan biri' olduğunun altı çizilerek, 'TBMM'yi bu maddeye dayanarak bir daha uyarıya muhatap olmak veya kapatmaktan kurtarmak amacıyla bu madde düzenlenmiştir' denildi. 

DIŞ TEHDİTLERE KARŞI KORUMA

Teklifte, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 2.maddesinde bulunan 'Askerlik: Türk vatanını, istiklal ve Cumhuriyetini korumak için harb sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir. Bu mükellefiyet özel kanunlarla vaz'olunur' ifadesinin 'Askerlik, Türkiye Cumhuriyetinin ulusal sınırların dış tehdit ve tehlikelere karşı korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak yükümlülüğüdür. Bu mükellefiyet özel kanunlarla ve yönetmeliklerle düzenlenir' şeklinde düzenlenmesi teklif edildi. 

TSK İç Hizmet Kanunu'nun Umumu Hizmetler bölümünde bulunan 'Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır' ifadesinin yerine ise 'Silahlı kuvvetlerin görevi ulusal sınırları dış tehdit ve tehlikelere karşı savunmak ve korumaktır' ifadelerinin getirilmesi istendi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem