'Ermenistan'ın kahramanı' milyarder Kerkorian öldü

Amerikalı Ermeni dolar milyarderi Kirk Kerkorian, 98 yaşında hayatını kaybetti. Kerkorian, hatırı sayılır servetini film endüstrisi ve Las Vegas’ta kumarhane işletmeciliğinde kazanmış, Ermenistan'a yaptığı desteklerle ülkenin ulusal kahramanı ilan edilmişti.

California, Fresno’da dört çocuklu yoksul bir ailede 1917 yılında doğan Kerkor ‘Kirk’ Kerkorian, 3.6 milyar dolarlık servetine MGM film şirketi, Las Vegas’taki dev kumarhane kompleksi ‘Mirage Resorts’, Trans International havayolları, General Motors’daki hissesi başta olmak üzere çeşitli sektörlerde yaptığı yatırımlarla kavuşmuştu. Kerkorian, 1999’da Las Vegas Review’e verdiği bir söyleşisinde 9 yaşından beri çalıştığını söylemişti. 

Medyada yer almayı pek tercih etmeyen Kerkorian, sessizliği ve ketumluğuyla biliniyordu. Kendisiyle 1999’da yapılan bir söyleşide Kerkorian, “Yeni insanlarla tanışmaktansa var olan 30-40 yıllık arkadaşlarımla buluşmayı tercih ediyorum. Etkinliklere gitmiyor olmam anti sosyal olduğum anlamına gelmez” demişti. Kerkorian’ın yakın dostları arasında Cary Grant ve Frans Sinatra gibi isimler bulunuyordu. 

Ermenistan'da ulusal kahraman 

Kerkorian’ın kızlarından ismini alan Lincy Vakfı, Ermenistan’a yıllar boyunca destek oldu. Özellikle 1988 Gümrü depreminden sonra ülkeye destek olan vakıf, depremden zarar gören 420 kilometrelik otoyol yapımı ve 3200 yeni konutun yapılmasını üstlenmişti. 2005 yılında, dönemin Ermenistan Başkanı Robert Kocharian, Kerkorian’a ülkenin en büyük ünvanı olan ‘Yurt Madalyası’ vermiş, Kerkorian bu ünvanla ülkede ulusal kahraman ilan edilmişti. 

Kirk Kerkorian ayrıca 17 Agustos 1999 Gölcük depreminde Türkiye’ye 1 milyon dolar bağışlamıştı. 

Kendisiyle 2011 yılında yapılan son söyleşide, gazetecinin ‘Hayatınızda pişman olduğunu bir şey oldu mu?’ sorusuna Kerkorian “Aklıma pek bir şey gelmiyor. Şanslıydım” demişti. 

Kategoriler

Güncel Diaspora


Yazar Hakkında