Japonya savaşa mı hazırlanıyor?

Japonya Meclisi tarafından kabul edilen ve orduyla ilgili yeni düzenlemeler öngören yeni yasa tasarısı, ülkenin pasifist yönetim anlayışını değiştireceğe benziyor. Meclisteki muhalefet grubu ve toplumun önemli bir kesimi yasanın anayasa ihlali olduğu görüşünde.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından 2014 yılında dile getirilen ve geçtiğimiz ay alt mecliste kabul edilen ''ordunun rolünü genişletme'' yasa tasarısı tepki çekti. 

Yeni tasarıyla birlikte orduya ayrılan bütçenin arttırılması ve olası bir dış tehdide karşı orduya harekat izni verilmesi planlanıyor. Tasarının Çin'in, Güney Çin denizinde askeri faaliyetlerini arttırdığı dönemde gündeme gelmesi dikkat çekti. 

The Japan News'in haberine göre Shinzo Abe, Yasanın ülke savunması için önemli bir adım olduğunu vurgularken, Çin'in askeri hareketliliğini artan bir dış tehdit olarak değerlendirdi. 

Muhalefet partileri ve toplumun önemli bir kesimi ise yasa tasarısına tepki gösteriyor. Ülkenin en büyük Muhalefet partisi ‘Demokrat Parti’ başkanı Tsujimato ''söz konusu yasa Japonya için kabul edilemez, Abe yönetimi yasa teklifini hemen geri çekmelidir'' açıklaması yaptı. 

2. Dünya Savaşı’ndan beri ilk defa

Pasifist bir anayasaya sahip olan Japonya, tasarı üst meclisten de geçtiği takdirde 2. Dünya Savaşı'ndan  sonra ilk defa herhangi bir dış tehdide karşı orduyu devreye sokabilecek. 

Japonya devlet televizyonu NHK'ya göre Shinzo Abe'nin liderliğini yaptığı Liberal Parti'nin %7 oranında oy kaybı yaşadığı ve yasa teklifi konusunda ısrar sürerse oy oranının daha da azalacağı iddia ediliyor. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

ordu Japonya Çin Savunma


Yazar Hakkında