ÇİN

GÜNCEL Ermeni Soykırımı’ndan sağ kurtulanlar için bir sığınak: Çin

Türkçe çevirisini sunduğumuz bu makalenin daha kısa bir versiyonu, Armenian Weekly dergisinin Nisan 2016 tarihli sayısında yayımlandı. Makale, Çin’de 19. ve 20. yüzyılda yaşayan Ermeni cemaatlerinin tarihiyle ilgili çok daha detaylı bir raporun bir parçasını oluşturuyor. Dr. Khatchig Mouradian, New York Columbia Üniversitesi’ne misafir profesör, New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’ndeki ‘Mekan ve Hafıza’ Projesi’nde koordinatörü. Ayrıca Massachusetts’deki Worcester Devlet Üniversitesi’nde Felsefe Departmanı’nda ders veriyor.
GÜNCEL Japonya savaşa mı hazırlanıyor?

Japonya Meclisi tarafından kabul edilen ve orduyla ilgili yeni düzenlemeler öngören yeni yasa tasarısı, ülkenin pasifist yönetim anlayışını değiştireceğe benziyor. Meclisteki muhalefet grubu ve toplumun önemli bir kesimi yasanın anayasa ihlali olduğu görüşünde.
GÜNCEL Tanıl Bora: Linç cihazının idmanlı tutulmasına Uygur Türkleri vesile oldu

Çin hükümetinin Ramazan ayında, Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara ibadet kısıtlaması getirdiği yönündeki haberler, Türkiye’de yeni bir saldırı furyasının başlamasına neden oldu. Koreli olduğunu söyleyen turist grubunun protesto edilmesi, Uygur Türkü çalıştıran Çin lokantasının taşlanması, Twitter’da lince maruz kalan oyuncu Ayumi’nin “Ben Japonum!” feryadı gibi kimi alay konusu olan, kimiyse gayet ciddiye alınması gereken saldırılar ne anlama geliyor? ‘Türkiye’nin Linç Rejimi’ kitabının yazarı Tanıl Bora’yla, Çinlilere karşı yükselen bu yeni nefretin altında yatanları ve Türk milliyetçiliğinin linç rejiminden beslenen damarlarını konuştuk.
TOPLUM Guangzhou’da tarihî ayin

Çin Ermeni toplumu, uzun yıllardan sonra ilk defa 14 Aralık’ta Guangzhou’da, Ermeni Kilisesi’ndeki ayin için bir araya geldi.
GÜNCEL Minik fare kükredi: Hong Kong’un Demokrasi Hareketi

Çin toplumsal tarihiyle ilgili çalışmalarıyla tanınan tarihçi Arif Dirlik, Hong Kong'da devam eden protestoların toplumsal arka planını ve bugünün dinamiklerini Agos'a yazdı: Yirmi yıldır şekillenen bir hareketin birden yok olup gitmesi pek muhtemel değil. Hareketin çözmek üzere yola çıktığı sorunlar gerçek ve sorunların çözüleceğine dair az işaret var, hareketin kendisi ise direncini kanıtladı.