600'e yakın kişi ve kurumdan "Savaş İstemiyoruz! Çocukların Ölmesini İstemiyoruz!" çağrısı

500’ ün üzerinde kişi ve 77 kurum, “Savaş İstemiyoruz! Çocukların ölmesini istemiyoruz!” talebini, herkesin katılımıyla kalıcı ve acil çözüm bulunmasını sağlamak için çağrıya dönüştürdü.

'Savaş İstemiyoruz! Çocukların Ölmesini İstemiyoruz! Çocuk Haklarına Dair Sözleşme Yükümlülüklerine Uyma Çağrısı!' başlıklı çağrı metni şöyle:

"Biz aşağıda imzası bulunan 500’ün üzerinde kişi ve 77 kurum olarak, “Savaş İstemiyoruz! Çocukların ölmesini istemiyoruz!” talebini bir çağrıya dönüştürmek üzere aşağıdaki metni hazırladık. Amacımız, bu talebi paylaşan herkesin katılımı ile kalıcı ve acil çözüm bulunmasını sağlamak.

Silahlı çatışma ortamlarında Çocuk Haklarına dair Sözleşmesi’nden kaynaklanan hakların korunmasına dair yükümlülüklerin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, BM Çocuk Hakları Komitesi, UNİCEF, BM Genel Sekreteri Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi, BM Genel Sekreteri Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Özel Temsilcisi tarafından acilen yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu yükümlülükleri hatırlatmak üzere herkesi change.org da yürüyen çağrıya imza atarak destek vermeye davet ediyoruz.
Savaş istemiyoruz! Çocukların Ölmesini İstemiyoruz!"

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme Yükümlülüklerine Uyma Çağrısı!

Türkiye’de sivillerin de yaşadığı il ve ilçelerde sürmekte olan silahlı çatışmalar birçok çocuğun ölmesine, yaralanmasına ya da ebeveynlerini kaybetmesine yol açmaktadır. Bu ağır tablo, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’den (md.38) kaynaklanan yükümlülüklerini hatırlamamızı gerektirmiştir:

1. Silahlı çatışma hâllerinde uluslararası hukukun insani kurallarına uymak ve uyulmasını sağlamak;
2. On beş yaşından küçüklerin çatışmalara doğrudan katılmasını önlemek için bütün önlemleri almak;
3. Silahlı çatışmalardan etkilenen çocuklara koruma ve bakım sağlamak üzere mümkün olan her türlü önlemi almak Sözleşme’ye taraf olan devletlerin temel yükümlülükleri arasındadır.

Türkiye toplumunun, silahlı çatışma yaşanan yerlerde, devletin çocukların yaşama ve korunma haklarını teminat altına almak üzere başvurduğu tedbirler ile çatışma ortamında kendisi zarar gören veya yakınını yitiren tüm çocukların beden ve ruh sağlığını korumak ve bundan sonraki yaşamlarında bu sürecin olumsuz etkilerini en aza indirmek için aldığı önlemleri bilmeye ihtiyacı vardır. Bununla beraber, çocuk ölümlerinin ve yaralanmalarının önlenmesi için gereken tedbirler acilen hayata geçirilmelidir.

Gerek çatışma ortamında kendisi zarar gören, gerekse yakınlarının zarar görmesi sebebiyle travma yaşayan çocukların esenliği ve güvenliği için özel tedbirlerin alınmasına azami önem ve öncelik verilmelidir. Devleti, çocukların ve tüm sivillerin zarar görmesini engellemek amacıyla aldığı tedbirlerin neler olduğunu topluma açıklamaya, çocuk ölümlerini ve yaralanmalarını engellemek üzere silahlı çatışmaları durdurmaya ve sorunları çözmek için barışçı çözüm yollarını kullanmaya davet ediyoruz.

Çocukların çatışan tarafların saldırısı veya sağlık, beslenme gibi yaşamsal kaynaklara erişimlerinin engellenmesiyle hayatlarını yitirmeleri veya zarar görmeleri, yaşam hakkına yönelen çok ağır bir saldırıdır. Çatışma ortamları çocukların eğitim, korunma, sağlık hakları başta olmak üzere birçok hakkına zarar vermektedir. Bu hakların savaşın tali bir sonucu olarak kabul edilip görmezden gelinmesi mümkün değildir. Devletler silahlı çatışma ortamlarında sivilleri, özellikle de çocukları korumak ve her tür işlemde çocuğun en üst yararına öncelik vermekle yükümlüdür. Çocuklar için yükümlülüklerimiz, silahların susturulmasını gerektirmektedir.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi ve UNICEF başta olmak üzere uluslararası topluma da çağrıda bulunuyoruz. Daha önce Balkanlar’da, şimdi bütün Ortadoğu’da ve Türkiye’de yaşanan silahlı çatışmaların mağduru olan çocukların Dünya’ya gösterdiği bir gerçek var: Sadece savaşlarda değil, her tür silahlı çatışma ortamında, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 38. maddesi başta olmak üzere tamamı askıya alınmaktadır. Mevcut durumda, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi ve UNICEF başta olmak üzere uluslararası toplumu, çocuk ölümlerinin engellenmesi için acilen silahlı çatışmaların yaşandığı yerlerde gözlemci heyeti bulundurmaya, Devleti Sözleşmenin 38. maddesi gereği aldığı tedbirleri açıklaması için teşvik etmeye ve çatışma ortamlarında alınması gereken tedbirlerle ilgili bölge devletlerinin dikkatini çekmek üzere bir konferans düzenlemeye davet ediyoruz.

Kampanyayla ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız

Kurumsal İmzacılar

Adana Barosu, Adli Tıp Uzmanları Derneği, Ağaçkakan Yayınları, Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Barış için Kadın Girişimi, Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Başka Bir Okul Mümkün Derneği , Bellek ve Kültür Sosyolojisi Çalışmaları Derneği, Bitlis Barosu, Bitlis İnsan Hakları Derneği, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı, Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Çocuklar Aynı Çatının Altında Derneği, Denizli Çınar Lions Derneği, Denizli Koruyucu Aile Derneği, Diyarbakır Barosu , Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Diyarbakır Tabip Odası, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Eğitim Reformu Girişimi, Eğitim-Sen, Eksi 25 Derneği, Elim Sende Derneği, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Gültepe Kültür Derneği, Gündem Çocuk Derneği, Hayata Destek Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, HDK İzmir LGBTİ Komisyonu, Hümanist Grup Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, İnsan Hakları Derneği, İstanbul Tabip Odası, İzmir Sağlık ve Hasta Hakları Derneği, Ka.Der Ankara Şubesi, Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kadın Partisi, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Kaos-GL Derneği, Karaburun Bilim Kongresi Düzenleme Kurulu, Kırmızı Biber Derneği, KİKAP Trabzon, Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, Koç Üniversitesi Çocuk ve Aile Çalışmaları Laboratuvarı, Mardin Tabip Odası, Mavi Kalem Derneği, Mezopotamya Toplum ve Sağlık Derneği, Muş Kadın Çatısı Derneği, Okuma İstekli Çocukları Destekleme Derneği, Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği, Pratisyen Hekimlik Derneği, Diyarbakır Şubesi, Psikolojik Danışmanlar Derneği, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği, Sivil Destek Ekibi, Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, Sulukule Gönüllüleri Derneği, Taraftar Hakları Derneği, Tarlabaşı Toplum Merkezi, Teatra Sî Tiyatro Grubu, The Zeitgeist Movement Global, Toplumsal Duyarlılık ve Şiddet Karşıtları Derneği, Travma Çalışmaları Derneği, Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu, Türk Kadınlar Birliği Denizli Şubesi, Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Derneği, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Derneği, Uluslararası Çocuk Merkezi, uzuncorap.com, Yapı-Yol Sendikası, Zeitgeist Türkiye



Bireysel İmzacılar

Abdulkerim Beyazıt, Ahmet Dindar, Ahmet Ömen, Akasya Kansu, Akgul Baylav, Akif Kurtuluş, Alev Kurt, Ali Civelek, Altay İltan Aktürk, Arin Manca, Arzu Aksoy, Arzu Özkan Ceylan, Arzu Tunca, Aslı Cemgil, Aslı Kılıçalp Erol, Aslı Telli, Aslı Velidedeoğlu Kaban, Avi Haligua, Aycan Kapucu, Aycan Topay, Ayça Alaylı, Ayça Germen, Ayda Arel, Ayfer Dost, Aylin Özdes, Aylin Yıldırım, Aysun Koca, Ayşe Akdeniz, Ayşe Beyazova, Ayşe Fulya Koç, Ayşe Gözen, Ayşe Gül Elhan, Ayşe Nevgün, Ayşe Yaşar, Ayşegül Aksel, Ayşegül İyidoğan, Ayşenur Demirkale, Ayten Çimen, Ayten Sönmez, Ayten Zara, Bahar Tanyaş, Banu Çankaya, Banu Gürel, Banu Yılmaz, Başak Kerimoğlu, Başak Su Kaya, Batuhan Aydagül, Bengü Karaduman, Berfin Emre, Berna Akçınar, Berrin Özkan, Beste Atasoy, Beste Bal, Betül Çotuksöken, Betül Onursal, Betül Sümer Cinmen, Betül Yavuz, Beyza Akyüz, Bilge Selçuk Yağmurlu, Binnur Aloğlu Güçlüer, Birgül Haznedaroğlu, Buket Atlı, Buket Türkmen, Burak Ulman, Burcu Kaya Kızılöz, Burcu Meltem Arık, Burcu Oy, Burcu Yakut Çakar, Burçin Ağır, Burkal Efe Sakızlıoğlu , Bürge Akbulut, Büşra Erdoğan, Cafer Koluman, Can Can, Can Tülük, Canan Esin Karataş, Cansu Alözkan, Cansu Torun, Cem Demirayak, Cem Metin, Cemre Yaşkeçeli, Cengiz Çiftçi, Cenk Öz, Cennet Özcömert, Ceren Akkaya, Ceren Suntekin, Ceyda Can, Ceyda Dedeoğlu, Ceyda Renkver, Ceyda Sungur, Ceyda Yılmazçetin, Cihan Aydın Çağay Dürü, Çiğdem Aydın, Çiğdem Çalık, Çiğdem Ertak, Çiğdem Kağıtçıbaşı, D. Derya Özdemir Kaya, Damla Demir, Damla Tokcan Faro, Defne Erdur, Değer Altunay, Demet Atagün, Deniz Arzuk, Deniz Ergen, Deniz Özaydınlı, Deniz Özsoy, Deniz Tahiroğlu, Deniz Tarba Ceylan, Derya Döner, Didem Ünsür, Dilek Çelik, Dilek Hattatoğlu, Dilek Karagöz, Dilek Karlıklı, Dilşat Ceylan, Doğa Şimşek, Doğan Emrah Zıraman, Doruk Tunaoğlu, Ebru Cıngır, Ece Metin, Ecem Heptürkistan, Eda Aslı Şeran, Eda Kargı, Eda Öztürk, Efe Bulut, Efser Kerimoğlu, Efsun Sertoğlu, Ekrem Tufan, Ela Esra Günad, Elif Çetintaş, Elif Helvacı, Elif Mutlu Çetin, Elif Necla Birsen, Elif Sinem Arıkan, Emine Alpak, Emine Kaya, Emine Meliha Akbaş, Emine Özkan, Emrah Altıkulaç, Emrah Tunç, Endam Acar, Engin Öncüoğlu, Ercan Başal, Ergin Balcı, Ersin Bayramkaya, Esin Demircioğlu, Esin Özgür, Esra Demir Gürsel, Esra Ergin, Esra Güven, Ester Ruben, Etem Kerem Kaynar, Eylem Kurulgan, Ezgi Tunca, Ezgi Yaman, Fatma Şen Yıldırım, Fatma Ülkü Selçuk, Fatoş Erkman, Feryal Saygılıgil, Fethiye Erbil, Feyza Eyikul, Fırat Yağmurlu, Firuze Bulut, Fulya Çetin, Fulya Giray Sözen, Funda Alp, Funda Çetinkaya, Funda Kutlu, Funda Tan, Füsun Çuhadaroğlu, Füsun Tırman, Galip Deniz Altınay, Gazal Bayram Koluman, Gizem Erdem, Gizem Gücal, Gizem Karslı, Gizem Köksal, Gizem Külekçioğlu, Gonca Soygüt, Gökçe Altunay Solmaz, Gökhan Topay, Gözde Durmuş, Gül Köksal, Gülay Sülkü, Gülce Sorguç, Gülden Güvenç, Güler Fişek, Gülnur Aksop, Gülsen Congur, Gülser Öztunalı Kayır, Gülseren Adaklı, Gülseren Pusatlıoğlu, Gülşah Özdemir Koryürek, Günce Sabah Eryılmaz, Güneş Barış, Gürel Tüzün, Gürsel Tekin, Güven Gürkan Öztan, Hacer Ansal, Hacer Gözütok, Hakan Akıncıbay, Hale Borak Boratay, Haluk İnanıcı, Hamit Levent Evci, Handan Duygu Türemez, Handan Ekici Çapanoğlu, Handan Keskinler, Handan Saatçioğlu, Hande Birsay, Hande Kaynak, Hande Kul, Hande Yalnızoğlu, Hasan Karaduman, Hatice Demir, Hatice Kapusuz, Hatice Yıldırım, Haydar Topay, Hazal Hürman, Hulusi Zeybel, Hülya Bilgili, Hülya Bozkurt Doğan, Hüseyin Kuzu, Irmak Ekin Karel, Işıl Çoklar, Işıl Murad, Işıl Ünal, Itır Erhart, İbrahim Betil, İdil Korkmaz Can, İlahi Aslan, İlkim Karakuş, İlkkan Üçkaya, İpek Gürkaynak, İpek Mumcu, İrem Akduman, İrem Arıkan Ekşi, İsmail Çelik, İsmail Çolak, İsmail Demirdöven, İsmail Odabaşı, İstem D. Akalp, Jülide Erdoğan, Kemal Vural Tarlan, Kerim Beyazıt, Korkut Boratav, Korkut Yıldırım, Lale Taşkıran Tırtıl, Latife Özgüleryüz, Lerzan Örmeci, Levent Gültekin, M. Oğuz Sinemiloğlu, Mansur Seyitoğlu, Mebuse Tekay, Mefaret Aydın, Melda Akbaş, Melda Akçakın, Melek Altunay Aksözek, Melek Bahat, Melek Göregenli, Melek Ulagay Taylan, Melike Kökkızıl, Melis Hatice Yavuz, Melis Hazal Daştan, Melisa Kutluğ, Menekşe Deprem, Meral Aslan Samsun, Meral Gürbüz, Meri İzrail Kohen, Merve Gamze Ünal, Merve Özmeral, Metehan Irak, Metin Solmaz, Mevlüt Ülgen, Mine Gencel Bek, Mintaze Kerem Gunel, Mizgin Çoban, Murat Çekiç, Murat Dinçer, Murat Paker, Müge Alev, Müge Ekerim, Müge Kılınç, Nahide Doğrucan, Nail Karakaş, Nalan Erkem, Nasip Karacık, Nazan Aksan, Nazan Haydari Pakkan, Nazen Ön, Nazli Deniz Atalay, Necla Acar, Necmettin Yemiş, Nedime Köşgeroğlu, Nefize Çelik, Nermin Sinar, Nesibe Durmuş, Neslihan Avcı, Neslihan Rugancı, Neşe Hacısalihoğlu, Neval Oğan Balkız, Nevbahar Ertaş, Nevin Keskin, Nevin Özgün, Nezih Varol, Nihal Güngör, Nihat Koçyiğit, Nihat Tarımeri, Nil Mutluer, Nilda Duran, Nisa Memiş, Nivgun Avşar, Nukhet Ogan, Nukhet Yıldız, Nur Bekata Mardin, Nur Kılınç, Nuran Direk, Nurcan Keskin, Nurcan Özkaplan, Nurhan Aktepe Ercan, Olgu Aytaç, Onur Hamzaoğlu, Orçun Malkoçlar, Oya Yeşilada, Ozan Kayar, Ödül Celep, Ömer Faruk Güzel, Ömer Güven, Özge Çivci, Özge Ertem, Özge Koç, Özge Sarıot, Özgen Yalçın, Özgül Şen, Özlem Çaykent, Özlem Gencer, Özlem Gül, Özlem Şekercioğlu Lesport, Öznur İnceoğlu Arı, Pelin Yılmaz, Pınar Bedirhanoğlu, Pınar Ogel, Pınar Uyan Semerci, Rahmi Akdaş, Rana Arıbaş, Resmiye Oral, Sabire Bilgiç, Sabit Aktaş, Saime Tuğrul, Savaş Çoban, Seçil Açıkalın, Seçil Doğuç, Seçil Gönültaş, Seda Akço Bilen, Seda Alpu, Seda Birden, Seda Erten Koç, Seda Salihoğlu, Seher Süheda Özbay, Selçuk Erez, Selçuk Ertekin, Selda Güzel, Selen Çatalyürekli, Selen Yüksel, Selenay Açıkgöz, Selin Yılmaz, Selmin Cansu Demir, Sena Karslıoğlu, Sena Soysal, Seniz Gülkan, Serap Akgün, Serap Özer, Sergender Sezer, Serhat Özdilli, Serra Cankur, Serra Küpçüoğlu, Serra Müderrisoğlu, Sevda Uluğtekin, Sevde Kocatürk, Sevinç Göral, Sezen Zeytinoğlu, Sibel Bulay, Sinan Altunç, Sinem Birsin, Sinem Dinçer, Sinem Sefa Bayraktar, Sonnur Köse Öztürk, Su Ripley Çangatin, Sumru Kutlu, Süheyl Şengül, Süleyman Ulutürk, Şadiye Can Gül, Şahin Antakyalıoğlu, Şebnem Oğuz, Şehnaz Kıymaz Bahçeci, Şengül Yağmur, Şengül Yılmaz, Şöhret Baltaş, Tezcan Durna, Tilbe Göksun, Tolga Dağlı, Tuba Emiroğlu, Tugba Nesipoğlu, Tuğba Çetin, Tuğba Önkibar, Tuğba Öztürk, Tuğba Üney, Tuğba Yıldız Uzer, Tülay Bingöl, Tülay Taşyar, Türkan Çetin, Uğur Tekin, Ulaş Karan, Umut Koşan, Umut Şah, Ural Nadir, Ülkü Güney, Ümit Akırmak, Ümit Biçer, Veli Polat, Yakut Akyön Yılmaz, Yankı Yazgan, Yasemin Kisbu Sakarya, Yasemin Özgün, Yavuz Yaşar, Yeşil Gürleyen, Yeşim Büber, Yunus Kocaman, Yüce Yöney, Yüksel Kavak, Z. Vezan Karabulut, Zafer Öner, Zeynep Aydın, Zeynep Balcıoğlu, Zeynep Başaran, Zeynep Direk, Zeynep Kılıç, Zeynep Mutlu, Zeynep Sırımoğlu, Zeynep Sunbay, Zuhal Akıntı, Zübeyde Ünal, Züleyha Güvenç

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında