Gözaltı var, tutuklama yok

Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, dün gözaltı kararı çıkarılan ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerin serbest bırakılmasına karar verdi.

Savcı Gökalp Kökçü, 6 Ekim Salı günü soruşturma kapsamında bazı kamu görevlileri hakkında gözaltı kararı çıkarttı. Savcı ifadeleri alınan eski Trabzon İstihbarat fiube Müdürü Faruk Sarı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı C-2 Büro Amiri Yılmaz Angın, eski İstihbarat Daire Başkanlığı C fiube Müdür Yardımcısı Osman Gülbel ile polis memurları Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya’yı “suç işlemek amacıyla örgüte üye olma ve tasarlayarak öldürmek” suçundan tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilerin serbest bırakılmasına karar verdi. 

Savcı ayrıca daha önce Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklu bulunan şüpheliler eski Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir, polis amiri Özkan Mumcu ve polis memur Muhittin Zenit ve eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’i de adliyeye getirterek, yeniden ifadelerini aldı. Savcı, Demir, Mumcu ve Zenit’i “suç işlemek amacıyla örgüte üye olma ve tasarlayarak öldürmek” suçundan 2. kez tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti. 

Savcı, Akyürek için ise “tasarlayarak öldürme, örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan ikinci kez tutuklama talep etti.

Hakimlik, “üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu”nu dikkate alarak “şüpheliler hakkında tutuklama tedbirinin mağduriyete sebep olacağı” gerekçesiyle serbest bırakılmalarına hükmetti.

Soruşturma savcısı, hakkında gözaltı kararı verdiği, İstanbul İl Emniyet İstihbarat şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’i ise ifadesinin alınmasının ardından mahkemeye sevk etmeden serbest bıraktı. 

Savcılık ayrıca eski EGM İstihbarat Dairesi Teknik fiube Müdürü Yunus Yazar, eski EGM İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Coşkun Çakar ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C fiube Müdür Yardımcısı Bülent Demirel hakkında, “kişiyi tasarlayarak kasten öldürme, örgüt kurma veya üye olma, resmi belgede sahtecilik, resmi belgenin yok edilmesi ve gizlenmesi” suçlarından gözaltı kararı aldırmıştı.

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında