#HayatıDurduruyoruz eylemleri

Türkiye çapında, kitlesel işçi örgütlerinin çağrısıyla iki günlük grev devam ediyor. Ülkenin pek çok yerinden ve farklı iş kollarından çalışanlar, öğrenciler Ankara Katliamı'nı kınıyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB), patlamanın ardından 12-13 Ekim’de grev yapacaklarını açıklamıştı.

TTB Merkez Konseyi, acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, çocuklar, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımına devam edileceğini söyledi.

Sosyal medya üzerinden de bu greve “Üretimi durduruyor, derslere girmiyor, yasımızı yaşıyoruz! Evlerimize arabalarımıza siyah bezler asıyor, yakalarımıza siyah kurdeleler takıyoruz!Yeter artık! Katilinizi tanıyoruz. #HayatıDurduruyoruz!” denerek destek veriliyor. 

Ankara'da Kızılay Meydanı'nda DİSK, KESK ve çeşitli sivil toplum kuruluşları katliamı protesto etti. 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, Ankara Katliamı’nı protesto eden gruba polis saldırdı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde Hastane Caddesi önünde toplanan ve aralarında HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Kızıltepe Belediyesi Başkanı İsmail Ası ile bazı sivil toplum kuruluşu ve parti temsilcilerinin de yer aldığı grup, Mardin Caddesine doğru yürüyüşe geçti. Polis grubun yürümesine izin vermedi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre grubun içinde polise taş atıldı. Polis gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Antalya, Aydın Kanza Parkı'nda toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu üyeleri, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Zonguldak'ta işçi konfederasyonu ve meslek örgütlerinin temsilcileri, Madenci Anıtı önünde toplanmalarının ardından slogan atarak valilik önüne kadar yürüdü. Grup, siyah pankart açarak patlamada yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEÜ) öğrenim gören bir grup öğrenci de kampüsten Madenci Anıtı önüne kadar slogan atarak yürüdü.

Bartın'da Hükümet Caddesi'ndeki eski belediye binası önünde bir araya gelen grup, saldırıda hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı İsmet İpçi, grup adına yaptığı açıklamada, bütün vahşete, şiddete, katliamlara rağmen eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamı ve barışı savunmaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Ankara Katliamı, Bursa'da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı sendikaların üyeleri tarafından Kent Meydanı'nda protesto edildi.

Uşak'ta katliamı protesto eylemi sırasında, patlama sonucu hayatını kaybeden Uşak üniversitesi öğrencisi Gökhan Akman anıldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciler Ankara Katliamını protesto için bir araya geldi. 

İTÜ öğrencileri sıra arkadaşları Güney Doğan'ı son yolculuğuna uğurladı. 

ODTÜ Devrim Stadyumu'nda öğrenciler Ankara Katliamını protesto etti. 

Mersin Üniversitesi öğrencileri, 'Barış için grevdeyiz' pankartıyla yürüdü. 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde öğrenciler, protesto yürüyüşü yaptı. 

Bilgi Üniversitesi de Ankara katliamında hayatını kaybedenler için üniversite avlusunda buluştu. 

Kitle örgütleri 

Erzurum KESK üyeleri yürüdü. 

İstanbul Çapa Hastanesi önünde Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) grev için yürüyüş yaptı.

İzmit - Gebze Çayırova boru işçileri.

İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi.

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde avukatlar iki gün duruşmalara girmeyeceklerini açıkladı.

9-11 Ekim’de düzenlenmesi planlanan Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmalarında Bilgi ve Politika Uluslararası Konferansı, Ankara Katliamı nedeniyle iptal edildi. Konferans katılımcıları, yaptıkları yazılı açıklamada, “Yaşadığımız coğrafyayı kuşatan yaşam, barış, eşitlik ve diyalog için umudumuzu söndürmeyi hedefleyen, hukuksuzluk, cezasızlık ve tahrik ortamından kaynaklandığını bildiğimiz şiddet sarmalını reddediyoruz. Kayıp ve yaralılarımız ile ailelerinin acı ve üzüntülerini paylaşıyoruz. Aklımızı, emeğimizi ve gönlümüzü katarak iki gündür yürüttüğümüz uluslararası konferansımızı sonlandırmamıza rağmen yılmadan Barış, Demokrasi, Eşitlik ve Diyalog için mücadeleye devam edeceğiz!” dedi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında