Bir faaliyet kitabı olarak meslekler

EZGİ BERK  

Kitap fuarı haftası bahanesiyle yine sizlere yeni çıkmamış, bundan iki yıl önce yayımlanmış bir kitaptan bahsedeceğim. Bu kitap kendi alanında oldukça farklı bir bakış açısı sunuyor. Benim çocukken hiç sevmediğim sorulardan biriydi “Büyüyünce ne olacaksın?” Ne bileyim ne olacağım! Ya da beş yaşında olmak istediğim şey ile on beşimde, yirmi beşimde olmak isteyeceğim meslek aynı olabilir mi? Hadi benim küçüklüğümü bırakalım bir kenara. Bugünün çocuklarına bu soruyu sorduğunuzu düşünün. Bence oralarda bir yerlerde “her yıl yeni yeni meslekler çıkıyor. Ben büyüyene kadar kim bilir neler çıkacak. O yüzden büyüdüğümde yaptığım iş, muhtemelen henüz ortaya çıkmamış bir meslek kolu olacak.” yanıtını veren çocuklar vardır. Hele ki akıllı telefonların küçücük minnacık çocukların elinde oyuncak olduğu bugünlerde.

Bu sorulardan bıkıp usanmış ya da bıkıp usanmamış da ne olacağını düşünen çocuklar için bir kitap hazırlamışlar. Adı ‘Büyüyünce Ne Olsam?’ İçeriği ise uygulamalı. Kitabın sayfalarını çevirmeye başladığınızda karşınıza çıkan tablo tam olarak şöyle: Karşılıklı her iki sayfa, bir mesleğe ayrılmış. Soldaki sayfanın en üstünde mesleğin adı yazıyor. Hemen altında önerilen yaş grubu ve zorluk derecesi var. İyice kafanız karıştı değil mi? Malzeme listesiyle devam ediyoruz. Mesela şarkıcı olmak istiyorsunuz. Şarkıcılar mikrofon kullanır. O zaman mikrofon yapmak için gerekli malzemeler ve mikrofonun nasıl yapılacağı, sonrasında nasıl kullanılacağı resimlerle anlatılıyor. Son olarak da şarkıcı olmak isteyenlerin bilmesi gerekenler köşesi var.

Şarkıcının hemen ardındaki sayfada bizi süpermarket kasiyeri karşılıyor. Evet, böyle de ebeveynlerin çocukları için hayal etmediği, hatta bazı bazı olmasından korkutuğu meslekler de var. Bu anlamda kitap, “büyüyünce ne olacaksın?” diye küçücük çocuğa sorup daha sorduğu sorunun abesliğini kavrayamadan bir de aldığı cevabı beğenmeyengillere nanik yapıyor. Çocukların yapmak istedikleri ancak hayalgüçleriyle sınırlıdır. Etraflarında gördükleri de onlar için belirleyicidir. Hatta bazen en sevdikleri yetişkinin mesleği neyse onu olmak da isterler. Beş yaşındaki çocuk size bir meslek söylediğinde gözlerinizi faltaşı gibi açacağınıza onun dünyasını gözlemleyebilirsiniz.

Biz kitaba geri dönelim. Kitapta arkeolog, satış elemanı, manken, bahçivan, futbolcu, dansçı, kütüphaneci gibi tam kırk tane mesleğin kabaca ne iş yaptığı, bunu yaparken en çok hangi alet edevatı kullandığı ve mesleğe dair ipuçları var.

Bu kitabı hem bir etkinlik kitabı olarak kullanabilir, hem de mesleklere dair bilgi edinebileceğiniz mini ansiklopedi olarak değerlendirebilirsiniz. Hatta bu kitaptan hareketle siz de kendiniz kitapta olmayan mesleklerle ilgili etkinlikler yapabilir, bunları yazıyıa dökebilirsiniz bile!

Büyüyünce Ne Olsam?
Georgina Segarra
Resimleyen:Bernadette Cuxart
Çeviren: Mercan Yurdakuler Uluengin
Redhouse Kidz Yayınları
96 sayfa.