Hrant Dink Vakfı’ndan ‘Oyunlar’ ajandası

Her yıl bir tema çerçevesinde Türkçe, İngilizce, Ermenice olmak üzere üç dilde hazırlanan ‘Hrant Dink Vakfı 2016 Ajandası’nın bu yılki konusu, ‘oyunlar’...

Ajandada her haftaya ‘oyun’ kavramını farklı açılardan ele alan metinler ve görseller eşlik ediyor. ‘Oyunlar Ajandası’, unuttuğumuz veya hiç unutamadığımız farklı dönemlerin çocuk oyunlarını hatırlatmakla kalmayıp, toplumsal birçok olayla oyunların nasıl ilişkilendiğini, sanattan siyasete, tarihten toplumsal cinsiyete pek çok konuyla birlikte anlatıyor. ‘Barbie’, ‘saklambaç’, ‘seksek’ gibi kimimizin hasretini çektiği oyunlar, Anne Frank’ın bilyeleri, Gelane, Hablo ve Holane, Küçük Ayşe, ‘tehlikeli oyunlar’, hatta ‘Türkiye üzerinde oynanan oyunlar’ gibi oyunun farklı halleri bu ajandada. 

Ajandanın sunuş metninde şöyle deniyor: 

“Oyuncu insan, düşünen insandır aynı zamanda. Oyunun temelinde hem kendi sınırlarını, hem de karşısındakinin, rakibinin sınırlarını zorlamak olduğunu bilir. Bu yönüyle oyun, insanın insanı anlayabilme çabasındaki en barışçıl araçlardan biridir. Öte yandan, oyuncu insan, yapan/üreten insandır da. Ürettiği, oyun oynarken karşısındakiyle kurduğu görünmez bağ, birliktir. Oyuncuların oyun kuralları dahilinde birbirlerinin hak ve özgürlüklerine saygı duymayı başarabildikleri bu etkileşim ânı, bir anlamıyla toplumsal hak ve özgürlüklerin tesisi için ihtiyaç duyulan güce de ilham kaynağı olur.”

Oyunları, bilmediğiniz yönleriyle de keşfetmenizi sağlayacak ve oyunlar için bir tür hafıza defteri işlevi de görecek bu ilham verici ajandayı kitapçılardan, Hrant Dink Vakfı’ndan ve online mağazalardan temin edebilirsiniz. 

 

Kategoriler

Güncel Yaşam