Ermeni sorunu Türk-Fransız ilişkilerinde belirleyici konumda

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine görüş bildiren IRIS araştırmacısı Fransız uzman Billion, Hollande döneminde daha önce durma noktasına gelinen Fransa-Türkiye ilişkileri konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunu kaydetti. Holland’ın Türkiye’nin AB üyeliği konusunda daha olumlu bir tavır sergileyeceğini belirten uzman, Ermeni sorunu açısından ise aynı tutumun devam ettirileceğini belirtti.

AA muhabiri Rahmi Gündüz’ün sorularını yanıtlayan Fransa'daki uluslararası ilişkiler uzmanları, François Hollande'ın cumhurbaşkanlığı görevine seçilmesiyle birlikte Nicolas Sarkozy döneminde durma noktasına gelen ikili ilişkilerin canlanacağı konusunda iyimser.

Fransız uzmanlar, Hollande'ın, Fransa'nın özelikle Türkiye-AB ilişkilerinde daha olumlu tavır takınacağı konusunda daha iyimser bir tablo çizerken, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni Soykırımı konusunun bir müddet daha sorun olmaya devam edeceği görüşünü taşıyor.

Fransa Uluslararası Stratejik İlişkiler Enstitüsü'nde (IRIS) görevli araştırmacı Didier Billion, Fransa'da Cumhurbaşkanı François Hollande'ın işbaşına gelmesinden sonra Türkiye ile ilişkilerin düzeleceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Billion, Nicolas Sarkozy'den sonra François Hollande ve yeni hükümetiyle birlikte ilişkilerin normalleşme ve düzelme yoluna gideceği konusunda 'ihtiyatlı bir iyimserlik' taşıdığını ifade etti.

Billion, 'Hollande, en azından Türkiye ile ilişkilere Sarkozy gibi sallantılı yaklaşmıyor ve entelektüel açıdan Türkiye'nin AB üyeliğine karşı değil. Ben Sarkozy'nin engellediği fasılların Hollanda döneminde açılacağını tahmin ediyorum' dedi.

Ermeni konusunun Türk-Fransız ilişkilerinde sorun olmaya devam edeceğini ifade eden Billon, 'Bu konu hala ciddi bir tehlike olarak ortada duruyor. Hollande'ın taahhütleri. Ancak Hollande'ın Anayasa Konseyi'nin iptal kararını aşabilecek başka bir formül bulma ihtimali de yine ilişkilere zarar verebilir' dedi.

IFRI'da araştırmacı olarak görev yapar Dorethy Schmith ise yeni dönemde siyasi atmosferin daha olumlu olma ihtimali olduğunu, ancak bazı uluslararası konulardaki ciddi görüş ayrılıklarının sürebileceği uyarısında bulundu.

Fransız araştırmacı, 'Hollande özellikle, Güneydoğu Anadolu sorunu, kadın hakları ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye'nin başını ağrıtabilir. Hollande, Sarkozy'den farklı olarak Türkiye'nin AB üyeliğine, kültür farklılığı gibi bir nedenden dolayı karşı çıkmayacak. Ama Hollande, üyelik için demokrasi eksikliğini gündeme getirebilir. Türkiye'nin İsrail ve İran politikasını eleştirebilir' dedi.

Schmidth de Hollande döneminde, Sarkozy'nin engellediği 5 faslın kaldırılmasına ilişkin umutların olduğunu vurguladı.

İki ülkenin Suriye başta olmak üzere önemli uluslararası dosyalarda yakın işbirliğine ihtiyaçları olduğunu ifade eden Schmidth, Ermeni konusunun da gündemden düşmeyeceği uyarısında bulundu.

Schmidth, bununla birlikte, Hollande'ın bu konuda toplumsal ve diplomatik bir uzlaşı arayışıyla sorunu çözüm bulma yoluna gidebileceğini ifade etti.

Kaynak: AA

 

Kategoriler

Güncel Dünya