Kitle örgütleri ve barolardan 'barış' çağrısı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, ortak açıklamayla Ankara'da 13 Mart günü gerçekleşen ve 37 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyı kınadı. Bir kınama açıklaması da Güneydoğu Anadolu'daki barolardan geldi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin Eğitim-Sen 1 No'lu Şube'sinde basın toplantısı düzenlendi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TMMOB Dönüm Sekreteri Melih Yalçın ve KESK adına Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Musa Sever'in düzenlediği basın toplantısında "Ankara katliamını yapanları, yaptıranları kınıyoruz" pankartı asıldı. Ortak açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptı. 

Açıklamada, “Siyasi iktidar ve onun temsilcileri, yasal siyaset yapan insanları, sendikacıları, öğrencileri, akademisyenleri hedef göstermekte, gözaltına almakta, tutuklamakta ne kadar hevesli ve hızlı ise katliamları engellemekte de aynı derece aciz ve isteksiz durumdadır. ABD hükümeti, bombalı saldırı ihtimaline dair Türkiye hükümetinden aldığı bilgi doğrultusunda Ankara'daki yurttaşlarını uyarırken, Türkiye'de siyasi iktidarın yapabildiği tek şey saldırı sonrasında, olaya ilişkin haberlere yayın yasağı getirmektir" ifadelerine yer verildi.  

Açıklamada “Bizler emek, barış ve demokrasi güçleri olarak, failin kim olduğuna bakmaya gerek olmadığını hatırlatıyor, yurttaşlarımızın yaşamlarını ve huzurunu hedef alan bu terör saldırısını kınıyor, bu saldırıyı ve siyasi iktidar eliyle ülkede yaratılan kaos ortamını protesto ediyoruz" dendi. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de bir açıklama yaparak, “Saldırıda yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın acısını ulusumuzla birlikte yürekten paylaşıyoruz. Yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Terör saldırısının en kısa sürede aydınlatılmasını ve sorumlularının cezalandırılmasını bekliyoruz. Savaşın değil, barışın egemen olduğu günlere kavuşmayı umut ediyoruz" dedi.  

"Hiçbir mesele şiddetle çözülemez"

Van, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Kars-Ardahan, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Urfa baroları adına açıklama yapan Van Baro Başkanı Avukat Murat Timur "Hiçbir toplumsal meselenin şiddetle çözülmeyeceği, aksine yaşanan sorunları daha da derinleştirdiği açıkça ortada iken, sivilleri hedef alan böylesi kör şiddetin tek amacının toplumu dehşete düşürmek ve böylece sivil yaşam alanları daraltmak olduğu açıktır" dedi. 

Açıklamada “Yaşam hakkı savunmak insan olmanın en asgari ahlaki yükümlülüğüdür. Bu nedenle, hiçbir inançsal, ideolojik ya da siyasal gerekçe kutsal yaşam hakkının ihlalini meşrulaştıramaz. Biz aşağıda imzası olan Barolar olarak her koşulda yaşam hakkından yana tutum alacağımızı hatırlatıyor, bu vesile ile bir kez daha herkesi söylem, tutum ve davranışları ile yeniden toplumsal barış çabalarına dönmeye çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Ankara Tabip Odası'ndan eylem

Ankara Tabip Odası dün Ankara Güvenpark'ta yaşanan saldırıyı, "Siyah saygı Duruşu" açıklamasıyla kınadı. İbn-i Sina Hastanesi Başhekimliği önünde toplanan AnkaraTabip Odası ve çeşitli sağlık meslek örgütlerinin üyeleri yakalarında taşıdıkları "Üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız" yazan rozetlerle açıklamaya katıldı. Saldırıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından grup adına açıklamayı Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Çetin Atasoy yaptı.

Türkiye'de protesto eylemleri 

Sarı, bu akşam saat 18.30'da İzmir'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto için basın açıklaması yapılacağını da belirtti.

Ankara’da meydana gelen saldırıın ardından Türkiye genelinde de toplanma çağrıları yapılıyor.  

Halkevleri 14 Mart Pazartesi 18.00'da Taksim'e karanfil bırakma eylemi tapacağını açıkladı. KESK’in çağrısıyla saat 19.00’da da Tünel’de toplanılacak. 

İzmir'de Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri 18.30'da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanacak.  

Kocaeli'de saat 18.00'da Merkez Bankası önünde toplanma çağrısı yapıldı.

Eskişehir'de emek ve demokrasi güçleri 18.00'da Adalar Migros Espark önünde toplanacak.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu 18.00'da Forum AVM Havuzbaşında toplanacak.

Antalya Halkevleri ''Yaşamak için Ayağa Kalk'' sloganıyla 18.30'da Attalos Meydanı'nda toplanacak.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında