Karabağ'da çatışmalar yoğunlaştı

Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Karabağ birlikleri arasında çatışma çıktı. Çatışmalarda 12 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti. Ermenistan’da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Milli Güvenlik Kurulu’nu topladı. AGİT Minsk Grubu Eş Başkanları Pazartesi günü toplanyor.

2 Nisan günü, sabah karşı başlayan çatışmalar Karabağ-Azerbaycan temas hattının Güney, Güney-Doğu, Kuzey-Doğu kısmında yoğunluk kazandı. Yaşanan gerginlik halen devam ediyor. 

Çatışmalarda iki tarafın da kayıplar verdiği bildiriliyor.

Çatışmalar da sivillerde hedef oluyor. Azerbaycan’dan atılan roketatar Marduni bölgesinde bir okula isabet etti. 12 yaşındaki  Vaghinak Grigoryan hayatının kaybederken birçok çocuk yaralandı. Yaralılar Yerevan’da bulunan Muratsan ve Erebuni Devlet Hastanelerine naklediliyorlar. 

Basın ve hastaneler olağan üstü çalışma rejimine geçerken, şu dakikalarda Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Milli Güvenlik Kurulunu toplamış bulunuyor.

AGİT Minsk Grubu Eş başkanlarının pazartesi günü Viyana’da acil toplanacağı açıklandı. 

Ermenistan hükümeti, yabancı misyon ve devlet yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde Azerbaycan tarafının ateşkesi ihalal ettiği vurguanarak, sorunun barışçıl bir şekilde masada çözülmesi çağrısı yaptı.

Tarafların açıklamaları 

Çatışmanın yoğunlaşmasının nedeni belirsizliğini koruyor. Ermenistan çatışmaların; Azerbaycan güçlerinin tank, ağır silah ve helikopterlerle ateş açmasıyla başladığını söylerken; Azerbaycan, ilk olarak kendi güvenlik güçlerine ağır silahlarla ve bomba atarlarla saldırıda bulunduğunu söyledi.

Karabağ Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada Azerbaycan ordusu helikopterinin düşürüldüğünü belirtti. Armenpress’in haberine göre Dağlık Karabağ Hava Kuvvetleri tarafından Azerbaycan Silahlı kuvvetlerine ait ikinci bir helikopter ve temas hattının Kuzey-Doğu tarafında insansız hava aracı düşürüldü. Azerbaycan tarafı bu açıklamayı reddetti.

Karabağ tarafının açıklamasına göre, Azerbaycan ordusu birimleri tarafından gerçekleşen saldırı sırasında tanklar, topçu-roketatarlar, hava güçleri de kullanıldı.

TV görüntüleri çatışmalar sırasında bazı arabaların yandığını ve bombaların yerlerde derin oyuklar açtığı görülüyor. 

Ermenistan'dan AGİT çağrısı

Ermenistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Azerbaycan yönetiminin askeri işlemlere  başlama kararını sert şekilde kınadı ve “durumun devam etmesi taktirde Azerbaycan tarafı için öngörülmeyen sonuçlar olabileceğini” söyledi.

News.am'in haberine göre Ermenistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, çatışma durumuna ilişkin uluslararası toplum ve özellikle AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarına çağrıda bulundu; durumun kontrol altında tutulması ve geniş ölçekli askeri operasyonlardan kaçınılması için müdahale çağrısını yineledi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Ermenistan ile çıkan çatışmalarda 12 askerimiz şehit oldu'' denildi.Evine top mermisi isabet eden bir sivilin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise, her iki taraftan da kayıplar olduğunu bildirdi, fakat bir sayı verilmedi.  

Rusya'dan çağrı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'çatışmaların derhal durdurulması' çağrısı yaptı.

Rus Interfax haber ajansı, Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoigu'nun, Azeri ve Ermeni mevkidaşlarıyla telefonda görüştünü bildirdi.

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan