'Kirpiğiniz Yere Düşmesin' kitapçılarda

İstanbul Feminist Kolektif’in her ay hazırladığı raporlardan derlenen ‘Kirpiğiniz Yere Düşmesin’ kitapçılarda. Adını, Çilem Doğan’ın mektubundan alan kitap, erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden kadınları değil, hayatta kalmak için öldürmek ya da yaralamak zorunda kalan kadınların hikayelerini bir araya getiriyor.

Ocak 2015 yılından itibaren, kadınların maruz kaldıkları erkek şiddetinden kurtulmak için şiddetin faili erkeği yaralamak, öldürmek zorunda kalan ya da şiddete bir biçimde direnen kadınların basına yansıyan hikayelerini toplayan İstanbul Feminist Kolektif, çalışmayı bir kitap olarak derledi.  

Kitap, ismini bir töre cinayetinde yaşamını yitiren Güldünya Tören’den alan 'Güldünya Yayınları’ndan çıktı. 

“Kirpiğiniz Yere Düşmesin”, bir yıl içerisinde hayatına kast eden erkekleri yaralayan veya öldüren kadınlara dair istatistikleri paylaşırken, bir yandan da bu kadınları katil olmaya iten koşulları, şiddet geçmişlerini söyleşiler aracılığıyla aktarıyor. 

Kitap ismini, kendisine şiddet uygulayan kocasını öldürdükten medyaya yansıyan Çilem Doğan’ın cezaevinden kadınlara yazdığı mektupta sarf ettiği “kirpiğiniz yere düşmesin’ sözünden alıyor. 

İstanbul Feminist Kolektif’in kitapla ilgili açıklaması şöyle:

“Çilem, Nevin, Yasemin… İsimlerini çok duyduk, peki ya hikâyelerini biliyor muyuz? Bu kadınların canına tak ettiren neydi? Bir yılda kaç kadın, maruz kaldığı erkek şiddetinden kurtulmak için kocalarını, partnerlerini ya da tanımadıkları erkekleri yaraladı, kaçı öldürdü? Kitapta, kadınların “şiddeti”nin arkasında yatan erkek şiddeti geçmişini okuyacak, yargı kararlarını gözden geçirecek, şiddeti izlemeyip müdahil olanların neleri değiştirdiğini göreceksiniz. Söyleşiler yoluyla, “Kadın arkadaşlarım, kirpiğiniz yere düşmesin” diyen Çilem’in, “Şimdi artık korkmuyorum; çünkü hayatımda kadınlar var,” diyen Yasemin’in hikâyesini dinleyeceksiniz.

Sadece ölmemek için öldürmeyi tercih eden kadınlar da değil, mini etekten çalışma hakkına hayatlarını farklı biçimlerde savunan kadınların mücadeleleri de bu kitapta.”

 

 



Yazar Hakkında