Marul Bayramı için Yedikule’ye

Her yıl Mayıs ayının ikinci Cumartesi günü yapılan Marul Bayramı, bu sene 7 Mayıs’ta Yedikule Bostanları’nda yapılacak etkinlikler kutlanacak.

‘Slow Food’ hareketinin İstanbul’daki topluluğu Fikir Sahibi Damaklar’ın düzenlediği etkinlikle, İstanbul’da yavaş yavaş yok olmanın eşiğine gelen tarihi bostan kültürünü tekrar canlandırmayı amaçlıyor.

Yedikule Bostanları’nda yetişen ünlü Yedikule marulu, 30-40 yıl öncesine kadar İstanbul sofralarının vazgeçilmez bir lezzeti olmuş, Yedikule’nin meşhur yağlı marulu adına bahar aylarında düzenlenen Marul Bayramı geleneği ise, uzun yıllar sonra geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Slow Food Fikir Sahibi Damaklar’ın girişimiyle şehre hatırlatılmıştı.

Geçen sene toplanan ve geçtiğimiz aylarda İstanbul’da yeniden toprakla buluşan marul tohumları sayesinde Yedikule’deki şenliklerde ve hafta boyunca İstanbul’daki tanınmış restoranlarda gerçek Yedikule marullarıyla yapılan yemekler de yıllar sonra İstanbul’dakilerin damak zevkine sunulacak.

Bostan okulu

Haftasonu tüm çocuklar eski yöntemlerle tava yapmayı, tohum ekmeyi, çiçek dikmeyi ve sulamayı öğrenmek üzere bostan okuluna davetli. Belgrad kapı girişinden sağda ilerdeki futbol sahasının önündeki Tarihî Bayrampaşa Bostanı’nda toplanacak ekibe, toprakla uğraşmayı seven herkes davetli. Kullanacakları malzemeler ise şöyle:

-Organik roka, turp, pazı, lahana, semizotu tohumları

-Bostan korkuluğu yapmak için bez parçaları, süpürge ve şapka. 

İstanbul’un Marul Bayramı programı:

6 Mayıs 2016, Cuma, Salt Galata

17.00 - 19.00  Panel: İstanbul’da Bostanlar ve Bahar Şenlikleri

Necdet Sakaoğlu, Hayri Fehmi Yılmaz, Turgay Tuna ve Faruk Pekin’in katılımıyla gerçekleşecek panelde Yedikule’nin 1500 yıllık yolculuğunu dinleyecek, İstanbul’un bahar şenliklerini, bu şenliklerin gerçekleştiği mesire yerlerini, bağ ve bostanları konuşulacak.

7 Mayıs 2016, Cumartesi, Yedikule Bostanları Ahmet Öztürk Bostanı 

11.00-13.00  Suriçi Bostanları’na vefa etkinliği

2013 yılında üzerine moloz dökülen bostanda çevre temizliği yapılacak. Bu etkinlik Kültür Karıncaları öğrencileri ile birlikte gerçekleştiriliyor, katılım için 0212 347 2425’den Halil Özdemir ile irtibata geçilmesi gerekiyor.

13.00-15.00  Marul Bayramı Şenliği: Cümbüş Cemaat’in müziğinin birleştiriciliğinde Yedikule Bostancılar Derneği, Yedikule Bostanları Girişimi ve Dürtük‘den dostlarımızla birlikte bostanlarda yeniden yetiştirilmeye başlanan “Yağlı Yedikule Marulu” ile tanışacak, ekilişine, hasadına dair bilgilenecek, bol bol bostan muhabbeti yapacak ve mini bir piknikle karınlarımızı doyuracağız.

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında