AP Başkanı Schulz: Anayasa sürecine azınlıklar dahil edilmeli

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Kürt açılımının durmasını eleştirdi. 'AB Leyla Zana davasını izleyecek' şeklinde konuşan Schulz, Türkiye'nin AB üyeliğinin uzun zaman alacağını ve zor olacağını söyledi. AP Başkanı, 'Anayasa değişmeli. Yargı ve sivil otorite askerin üzerinde olmalı' derken azınlıkların da Anayasa sürecine dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi'nin TBMM'deki açılış törenine katılan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, 'Türkiye'nin AB üyeliğinin uzun süre alacağı ve zor olacağı bir sır değildir, Türkiye'nin gerçekleştirmesi gereken önemli değişiklikler var' dedi. Schulz, projeyle AB'de Türkiye'ye kuşkuyla bakanların Türkiye'yi daha yakından tanıma imkânı bulacağını dile getirdi.

Taraf gazetesinin haberinde bu yeni diyalog imkânının Türkiye ile AB arasındaki 'Pozitif Gündemi' destekler mahiyette olacağını da ifade eden Schulz, Türkiye'nin AB üyelik süreci hakkında şunları söyledi: 'Siyasi sebeplerle dondurulan fasıllar nedeniyle süreçte bir durgunluk yaşanıyor. Türkiye'nin AB üyeliğinin uzun süre alacağı ve zor olacağı bir sır değildir. Türkiye'nin gerçekleştirmesi gereken önemli değişiklikler var.' 

'Anayasa yazım sürecine azınlıklar dahil edilmeli'

Yeni anayasa yazımının Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki önemine değinen Schulz, anayasa değişikliği sürecinde merkezin parlamento olması gerektiğini ifade ettikten sonra şöyle devam etti: 'Her türlü demokratik meşruiyetin merkezi parlamentodur. Halkın kendi menfaatlerini temsil etmesi için seçtiği bir merkezdir.' 

Schulz, Anayasa yazım sürecine azınlıkların da mutlaka dahil edilmesi gerektiğini vurguladıktan sonra şunları ifade etti: 'Türkiye'nin yargı sistemini ve sivil otoriteyi askerî otoritenin üzerinde tutacağından, açık ve net bir şekilde terör suçlarıyla bu şekilde mücadele etme yoluna gideceğinden, dinî ve etnik azınlıklara eşit koruma sağlayacağından şüphemiz yok.' 

Kayseri'deki canlı bomba eylemini de kınayan Schulz, terörle mücadelesinde AP olarak Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etti. 

'Kıbrıs konusunda Türkiye'ye haksızlık ediliyor' 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, uçağının rötar yapması nedeniyle açılışa yetişemeyince Bakanlığı temsilen müsteşar Haluk Ilıcak konuştu. Pozitif gündemin üyelik sürecindeki tıkanıklığı aşmak amaçlı olduğuna temas eden Ilıcak, AB'nin Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti sağlaması gerektiğini ve Kıbrıs konusunda Türkiye'ye haksızlık edildiğini savundu. Akabinde törene gelen Egemen Bağış, Schulz'la fikir alışverişinde bulundu.

Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi'yle TBMM, AP ve AB ülkelerinin parlamentoları arasındaki diyalogun arttırılması hedefleniyor. 

 İki yıl sürecek projede sempozyumlar, diyalog forumları ve yaz kampları düzenlenecek, dergi çıkarılacak.

'Türkiye'nin Güney Kıbrıs konusunda gerçekçi olması lazım'

Schulz, Ankara'daki temaslarına ilişkin basın toplantısında soruları yanıtladı. Yeni anayasanın Avrupa Temel Haklar Şartı'yla uyumlu olması gerektiğine değinen Schulz, Türkiye'nin AB üyeliğini başından beri desteklediğini belirtti. 'Türkiye ziyaretim görevi devraldığım ocak ayından beri AB ülkeleri dışına yaptığı ilk resmî ziyaret' diyen Schulz, Türk yetkililerle görüşmelerinde Türkiye AB müzakere sürecindeki son durum, vize muafiyeti konusu, Güney Kıbrıs'ın yaklaşan AB dönem başkanlığı ve Türkiye'deki anayasa reform sürecinin gündeme geldiğini belirtti. Schulz, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığına karşı uygulayacağı politikanın müzakareleri nasıl etkileyeceği sorusuna şöyle cevap verdi: 'Gerçekleri dikkate almamız ve buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Kıbrıs Cumhuriyeti AB'nin bir üyesi.' Suriye'deki sivillere yönelik saldırıları kınayan Schulz, ' Kof i Annan'ın yürüttüğü yolun çözüme gidebilecek tek yol olduğunu düşünüyorum' dedi.

Schulz Ankara'da liderlerle görüştü

AP Başkanı Martin Schulz siyasi parti liderleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile biraraya geldi. Schulz ilk olarak BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti. Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan'ın da hazır bulunduğu görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapatıldı. Schulz, daha sonra Meclis Başkanı Cemil Çiçek'le makamında görüştü. Bir sonraki ziyaretini ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yaptı. Basına kapalı görüşmenin ardından CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamada, iki liderin başta Türkiye-AB ilişkileri olmak üzere, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve iletişim özgürlüğü gibi konularda görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. Schulz, öğleden sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle biraraya geldi. Yarım saatlik görüşme basına kapalı yapıldı. Akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan'la 1 saat 40 dakika basına kapalı görüşen Schulz, daha sonra Cemil Çiçek'in onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı, 

(Kaynak: Taraf)

Etiketler

Martin Schulz