Türkiye’de 480 bin modern köle var

Bugün açıklanan 2016 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre 167 ülkede yaklaşık 46 milyon insan modern köleliğin bir türünü yaşıyor. Raporda Türkiye'de 480 bin kişinin kölelik koşullarında yaşadığı belirtiliyor.

Merkezi Avustralya'da bulunan insan hakları grubu Walk Free Vakfı'nın bugün yayınladığı “Küresel Kölelik Endeksi”ne göre köleliğe mahkum doğmuş, seks işçiliği için kaçırılan, büyük borç sarmalında kıstırılmış ya da zorla çalıştırılan insanların sayısı 2014'te 35,8 milyonken 2016’da 45,8 milyona ulaştı. Raporda Türkiye'de 480 bin kişinin kölelik koşullarında yaşadığı belirtiliyor.

Görsel BBC Türkçe'den alınmıştır. 

BBC Türkçe’nin haberine göre, Walk Free’nin 2016 verileri, araştırma şirketi Gallup tarafından 167 ülkede yapılan araştırmaların yanı sıra 25 farklı ülkede 42 bin kişiyle yapılan anketler sonucu elde edildi.

Raporda modern kölelik tanımı “Bir kişinin sömürü amacıyla bedeni üzerindeki ve çalışıp çalışmama kararı hakkındaki özgürlüğünün elinden alması” şeklinde yapılıyor.

Modern kölelik nedir? 

Modern kölelik kavramında özgürlük tehdit, şiddet, baskı, gücün istismarı ve aldatma yollarıyla kişilerin elinden alınıyor. Bu durumda kalan kişi de içinde yaşadığı durumu terk edemiyor.

Walk Free Vakfı'nın kurucusu Andrew Forest, bugün açıklanan rapor hakkında konuştu ve iki yıl içindeki artışta daha iyi veri toplamanın da payı olduğunu ancak küresel çapta evlerinden olan insanların ve göçmenlerin köleliğin her türüne daha fazla açık hale geldiğini vurguladı.

Dünyadaki durum

Dünyada modern köleliğin nüfusa oranla en yaygın olarak görüldüğü ülkelerin başında Kuzey Kore, Özbekistan, Kamboçya, Hindistan ve Katar geliyor. Çalışma kamplarının bulunduğu Kuzey Kore'de her 20 kişiden biri kölelik koşullarında yaşıyor. Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Özbekistan'da modern köle koşullarında yaşayan insanların sayısı tüm dünyadaki modern kölelerin yüzde 58'ini oluşturuyor.

Sadece Hindistan'da 18.4 milyon köle yaşıyor.

Türkiye'deki durum

Rapora göre, Türkiye'de bugün kölelik koşullarında yaşayan 480 bin kişi bulunuyor. En kötüden en iyiye doğru sıralanan endekste Türkiye 20. sırayla listenin ortalarında yer alıyor.

Modern köleliğin en az görüldüğü ülkeler ise Lüksemburg, İrlanda, Norveç, Danimarka, İsviçre, İsveç, Avusturya, Belçika, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda.

Avrupa'daki veriler

Walk Free Avrupa'nın modern köleliğin en az görüldüğü bölge olmakla birlikte zoraki işçiliğin ve cinsel istismarın yüksek oranda olduğunu belirtiyor. Avrupa'ya mülteci ve göçmen akınının etkileri de henüz bilinmiyor.

Rapora göre kölelikle mücadelede en az çaba harcayan ülkeler Kuzey Kore, İran, Eritre, Ekvator Ginesi ve Hong Kong. En çok çaba harcayan ülkelerin başında ise Hollanda, ABD, İngiltere, İsveç ve Avusturya geliyor.



Yazar Hakkında