Orlando saldırısını IŞİD üstlendi

Orlando kentinde, bir LGBTİ gece kulübüne yapılan saldırıyı IŞİD üstlendi. FBI saldırganın daha önce üç kez sorgulandığını, silahlarıysa son bir hafta içinde aldığını açıkladı.

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde, bir LGBTİ gece kulübüne yapılan saldırıyı IŞİD üstlendi. 

Pulse gece kulübünün kapanma saatinden kısa süre önce, yerel saatle 02.00'da gerçekleşen saldırıda 50 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı.

911'i aramış

Saldırgan Omar Mateen'in saldırıdan hemen önce 911'i arayarak terör örgütü IŞİD'e biat ettiğini söylediği ABD'li yetkililer tarafından açıklandı. Akşam saatlerinde IŞİD sosyal medya hesaplarından açıklama yaparak saldırının sorumluluğunu üstlendi. 

Saldırgan Omar Mateen, Reuters

Obama: Sadece gece kulübü değil dayanışma simgesi

Öte yandan ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, saldırının bir kez daha ABD’de silah satın almanın ne kadar kolay olduğunu gösterdiğini, buna karşı önlem alınmazsa, okullarda, gece kulüplerinde, meydanlarda, sinema salonlarında bu tür saldırıların önüne geçilemeyeceğini belirtti.

Obama, saldırıda hedef alınan LGBTİ kulübü içinse "Sadece bir gece kulübü değildi. Bir topluluğun dayanışma simgesiydi. İnsanların biraraya gelip dans ettiği, eğlendiği bir yer hedef alındı" dedi.

Karzai: IŞİD bağlantısını ABD'de arasınlar

Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Omar Mateen'in Afganistan asıllı olduğunun ortaya çıkmasının ardından bir açıklama yaptı.

Mateen'in ailesinin 1980'lerde ABD'ye yerleştiğini, Mateen'in de ABD'de doğduğunu söyleyen Karzai, "Orada doğmuş, orada büyümüş. IŞİD bağlantılarını da oralarda aramanız lazım" diye konuştu.

FBI: Orlando saldırganı üç kez sorguya çekilmişti 

FBI'dan yapılan açıklamada Orlando saldırganı Omar Mateen'in 2013'te iki kez, 2014'te ise bir kez FBI tarafından yürütülen ve radikal eğilimli örgütlerle ilgili soruşturmalar çerçevesinde sorguya çekildiği ifade edildi.

Basın toplantısı düzenleyen FBI yetkilisi Ron Hopper, "Sorgular sonrası Mateen'in bir tehdit arz etmediği kanaatine varıldı ve salıverildi" dedi. 

Buruk Onur Haftası 

Yapılan saldırı, LGBTİ Onur Haftası’na denk geldiği için, katliam nedeniyle LGBT Onur Haftası kapsamındaki etkinlikler de anma törenlerine dönüşmeye başladı. New York’ta eşcinsellerin hak mücadelesinin en önemli sembolü olan Stonewall Inn adlı barın önünde akşam saatlerinde bir anma töreni düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı törende, Orlando’da hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı. Benzer anma törenleri Washington DC ve Los Angeles gibi kentlerde de düzenlendi.

New York’ta 26 Haziran Pazar günü düzenlenecek olan Onur Yürüyüşü için de güvenlik önlemlerinin artırılacağı açıklandı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya


Yazar Hakkında