Ermenistan sınırında sıcak çatışmalar

Ermenistan sınırına Azerbaycan tarafından gelen saldırı sonucunda 3 Ermeni askerin öldüğü haberi henüz sıcaklığını korurken, bölgeden yeni bir çatışma ve kayıp haberi daha geldi. Bu sabah erken saatlerde gerçekleşen olayda 5 Azeri askeri hayatını kaybederken iki ülke savunma bakanlıklarından iki farklı açıklama geldi. Bölgedeki temaslarını sürdüren Clinton ise genç askerlerin anlamsız yere hayatlarını kaybetmelerinin üzücü olduğunu belirtti.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Basın Servisinden yapılan açıklamaya göre Ermenistan’ın Tavuş eyaleti Voskepar köyü yakınlarında Azerbaycan tarafından 15-20 kişiden oluşan bir tim, Ermenistan sınırını ihlal ederek bir saldırı girişiminde bulundu. Ermenistan tarafından girişim erken fark edilerek geri püskürtüldü ve ilk belirlemelere göre Azeri tarafından 5 asker hayatını kaybetti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından ise tam tersi yönde açıklamalar geldi. Bakanlığın açıklamasında, dün gerçekleşen birçok ateşkes ihlali not edilirken, bugün sabah 06:30 sularında Ermenistan ordusu özel timinin Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Gazah ilçesine bağlı Aşağı Eskipara köyünde bulunan mevzilerine şaşırtma saldırısı düzenleme girişiminde bulunduğu, ancak kayıp vererek geri çekilmek zorunda kaldığı ifade edildi. Çatışmada Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nden 4 kayıp verildiği belirtildi.  Daha sonra yüksek bölgelerden açılan ateş sonucunda bir asker daha hayatını kaybetti.

Ermenistan tarafından yapılan açıklamada saldırının kayba yol açmadığı ve saldırıyı gerçekleştiren Azeri timinin ölülerini ve yaralılarını da alarak bölgeden uzaklaştığı kaydedildi.
 



'Karabağ askeri yollarla çözülemez'

Bölgedeki temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise dün Ermenistan'ı ziyaret etti. Açıklamalarında Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununa da değinen Clinton, ''Dağlık Karabağ sorununun askeri yollarla çözümü söz konusu bile olamaz'' dedi.

Ermenistan'ın başkenti Yerevan'da dün Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan'la biraraya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ikili görüşmenin ardından açıklama yaptı. Dağlık Karabağ'la ilgili soruna ve cephe hattında meydana gelen olaylara değinen Clinton, genç askerlerin anlamsız yere hayatlarını kaybetmeleri konusunda endişe duyduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ''Güç kullanılması sorunu çözemez, dolayısıyla da uygulamadan kaldırılmalıdır'' dedi.

Söz konusu üzücü olayların, tarafları Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözümünü öngören süreçten alıkoymaması gerektiğini dile getiren Clinton, ''Sorunun çözüme kavuşturulması için nihai bir yol bulunmalıdır. Bu konuda iki ülke cumhurbaşkanlarının rolünün olduğu gibi, halkların da rolü çok önemlidir'' diye konuştu.

Tarafları güç kullanmaktan vazgeçmeye çağıran Clinton, yarın Azerbaycan'ı ziyaret edeceğini ve bu yöndeki düşüncelerini Bakü yönetimiyle de paylaşacağını söyledi.

Nalbandyan Azeri tarafını suçladı

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan ise son dönemde cephe hattında meydana gelen olaylar nedeniyle Azerbaycan'ı suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ermenistan temaslarının ardından bugün Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin yönetim merkezi Batum'a geçmesi ve burada Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor. Clinton yarın da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bu ülkenin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le biraraya gelecek.

 

 

 

 

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan

Etiketler

Tavuş Gazah