Yedi kazan harisa ve kardeşlik paylaşıldı

Türkiye’nin tek Ermeni köyü Vakıflı, dün Ermeni Apostolik Kilisesi’nin beş büyük yortusundan biri olan Surp Asdvadzadzin’i (Meryem Ana) kutladı, üzümler kutsandı, bir araya gelenler yedi kazanda pişen harisayı paylaştı.

Antakya Samandağ Vakıflı köyündeki Meryem Ana Kilisesi’nin ufak avlusunda Meryem Ana’nın Göğe Alınışı’nın kutlandığı Asdvadzadzin Yortusu için 15 Ağustos Pazar günü bir araya gelenler, yakılan mumlarla dileklerini diledi, dualarını etti. Bir gün önceden kaynamaya bırakılan kazanlardaki harisa herkesle paylaşıldı.

"Bu sene daha azız"

Üzüm yeme yasağının kalktığı Ağustos ayının tam ortasına denk gelen Asdvadzadzin Bayramı için Antakya Vakıflı köyünde bir araya gelen kalabalıktan konuştuğumuz ilk isim, Vakıflı’nın Muhtarı Berç Kartun oldu.  Çok uzak yerlerdeki insanları bir araya getirmesi adına kutlanan bayramları önemsediklerini söyleyen Kartun, “Vakıflı’da her sene, Ağustos ayının ikinci pazar günü Meryem Ana Yortusu’nu kutlarız. Kilise’nin avlusunda kaynayan toplam yedi kazandaki harisayı gelen misafirlerimizle paylaşırız. Bu bayramın, öncelikle devletimize ve milletimize, tabi dünyamıza da, barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum” dedi.

Bu seneki kutlamaların geçmiş senelere kıyasla daha sakin ve daha düşük katılımlı gerçekleştiğine işaret eden Vakıflı Muhtarı Berç Kartun, “Türkiye’de yaşanan son olayların dışarıya farklı anlatılması ve farklı anlaşılması neticesinde, bu sene yurtdışından çok fazla misafirimiz yok. Ama her şeye rağmen Meryem Ana Yortusu’nu en iyi şekilde kutladık. Bir arada kutladık. İnşallah gelecek sene çok daha iyi olacak, ben buna inanıyor, bunu umuyorum” diye konuştu.

Vakıflı’ya davet

Kutsal Asdvadzadzin gününe dair konuşan bir diğer isim, Vakıflı Köyü Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar oldu.  Dua ve dileklerin barış ve huzur için edildiğini söyleyen Çapar, “Her sene olduğu gibi bu sene de Meryem Ana Yortusu için bir araya geldik. Meryem Ana Yortusu, Vakıflı olarak bizlerin en şenlikli kutladığı bayramdır. Bu bayram dolayısıyla barış ve huzur diliyoruz. Ülkemiz için çok daha aydınlık ve çok daha güzel günler istiyoruz. Her sene bu bayramı çok daha coşkulu bir şekilde yaşamak dileğiyle, herkesi bu özel günü paylaşmaya davet ediyoruz” dedi.

"Burada Türkiye var"

Bu seneki kutlamaya ailesi ile birlikte geldiğini söyleyen işadamı Mehmet Kılıçlar ise şunları söyledi: “Burada müthiş bir atmosfer var. Herkesin buradaki birliktelikten ders alması gerekiyor. Özellikle de bizi yönetenlerin. Bakın burada tüm renkler bir arada. Hepimiz eleleyiz. Birbirimizi seviyoruz ve sayıyoruz. Ötekileştirmiyoruz. Bilakis, birbirimizi daha sıkı bir şekilde kucaklıyoruz.  O nedenle, burada olmaktan mutluyum.” 

Dualar ve dilekler

Ermeni Apostolik Kilisesi’nin beş önemli yortusundan biri olan Surp Asdvadzadzin, bu sene, geçmiş senelerden farklı olarak, yurtdışından çok az misafir ağırlayabildi. Bu durum, Lübnan’dan Suriye’ye, bölgede yaşanan yüksek tansiyonla yakından ilgili. Aynı zamanda Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ve akabinde hayata geçirilen OHAL uygulamasının da Avrupa’dan geleceklerde tedirginlik yarattığı ve bu nedenle gelenlerin azaldığı da konuşulan konular arasında. Ancak, tüm bunlara rağmen,  Vakıflı Meryem Ana Kilisesi’ndeki ayin ve Khaghoğorhnutyun (Üzüm Okuma) töreni kalabalıktı. Yedi kazan dolusu harisa ise herkese yetti, hatta arttı bile…

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında