Zirve ek iddianamesinde örgüt var

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy'un Malatya Zirve Yayınevi davasıyla ilgili hazırladığı ek iddianamede Hrant Dink davasında bulunamayan örgüt yapısı deşifre ediliyor. Ek iddianameye göre, Hrant Dink ve Rahip Santaro cinayetlerinin arkasındaki örgüt ile Malatya Zirve Yayınevi’ndeki cinayetleri işleten örgüt aynı.

 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012’de görülen Hrant Dink cinayetine ilişkin dava kararında tüm sanıkların 'örgüt' suçundan beraatına karar vermişti. Malatya’da 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi davasının “azmettirici” ve “örgüt” yapısıyla ilgili olarak Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy'un hazırlayarak Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunduğu 19 sanıklı ek iddianamede, Hrant Dink ve Rahip Santaro cinayetleri ile ilgili örgüt yapılanmasındaki bağlantıların da deşifre edildiği belirtildi. Ek iddianameye göre, Hrant Dink ve Rahip Santaro cinayetlerinin arkasındaki örgüt ile Malatya Zirve Yayınevi’ndeki cinayetleri işleten örgüt aynı.

Davaların Kafes Eylem Planı'nda birleşmesi gündemde

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil, ek iddianamede 'terör örgütü yöneticiliği' ile suçlanıyorlar. Emekli Albay Ülger, cinayet döneminde Malatya İl Jandarma Komutanı olarak görev yapıyordu.

Zirve Yayınevi olayında azmettiriciler ve örgüt boyutunu kapsayan ek iddianamenin Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesi halinde, mevcut Zirve Yayınevi davası ile birleştirileceği ve Zirve Yayınevi davasının ana dosyasının da Hrank Dink ve Rahip Santaro cinayetlerin arkasındaki örgütlenme yapısı nedeniyle de Kafes Eylem Planı ana davası ile birleştirilmesinin gündeme gelebileceği öğrenildi.

Zirve davasında 39. duruşma 18 Haziran'da

Malatya'da 18 Nisan 2007 tarihinde Alman Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetleri ile ilgili Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın sanıkları Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler Malatya Kapalı Cezaevi'nde, tutuklu sanık Varol Bülent Aral ise Elazığ Cezaevi'nde tutuluyor. Dava kapsamında Hüseyin Yelki, Kürşat Kocadağ ve Mehmet Gökçe ise tutuksuz yargılanıyor. Malatya Cezaevindeki 5 tutuklu sanık, 'Terör örgütü, kasten adam öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve yağmaya teşebbüs' suçlarıyla, Varol Bülent Aral ise “Azmettirici” suçuyla suçlanıyorlar. Davanın 39. duruşması 18 Haziran 2012 tarihinde başlayacak.