TUMO’daki yazım

Melik Cavak

Ermenistan Yerevan’daki TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi’ne bu yıl Türkiye’den ilk kez bir öğrenci grubu gitti. Fransa, Almanya vb. pek çok ülkeden öğrencinin katıldığı kampa beş Ermeni lisesinden 11 kişi ve bağımsız olarak Karagözyan’dan, aralarına benim de bulunduğum iki kişi iki hafta süreyle katıldı. Öncelikle bu kampa gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Kamp boyunca hem Ermenistan’ı geziyorsunuz, hem de teknoloji hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. 

Kampta günlük programımız şöyleydi; sabah kalma, TUMO’da kahvaltı, ders, öğle yemeği, ders, otel, istediğimiz saate kadar uyanık kalıp kafanıza göre istediğiniz her şeyi yapma. Örneğin ben arkadaşlarımla televizyonda video izliyordum. Bizim yanımızda otelde duran abla bizi istediğimiz her yere götürdü ve Pazar günü bizi Ermenistan’ın en büyük pazarına yani Vernisaja’ya götürdü.

Kampta, her hafta iki konuya yöneliyorsunuz. Benim yöneldiğim konular 2D Graphics ve Robotics’ti. Robotics, Lego Mindstorm’un NXT ve EV3 modellerini kullanarak robotlar yapıp programladığımız bir bölüm. 2D Graphics’i (Grafik Dizayn)ise yine çeşitli programlar kullanarak yaptığımız 2 boyutlu resimler olarak tanımlayabilirim. 

Bunun yanında her hafta sonunda presentation (sunum) günü oluyor ve siz o hafta içerisinde yaptıklarınızı TUMO’daki diğer öğrencilere sunuyorsunuz. Dersler ve Erivan’daki geziler dışında eğlenceli aktiviteler de var.  Eğer siz de bu programa dahil olmak ve TUMO’ya başvurmak isterseniz www.tumo.org adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.