Dilican’dan Türkiye’ye çağrı

Birleşik Dünya Kolejleri ağının üyesi UWC Dilican Türkiye’den öğrencilere de burs imkanı sağlıyor ve Türkiye’den öğrenci bekliyor . Bu amaçla 10 Aralık Cumartesi günü İstanbul’da bir tanıtım toplantısı yapılacak.

Soğuk Savaş döneminin siyasi çatışmalarını deneyimlemiş genç insanları bir araya getirme vizyonuyla 1962 yılında kurulmuş Birleşik Dünya Kolejleri (United World Colleges, UWC), müşterek öğrenime, işbirliğine ve anlayışa dayalı bir eğitim deneyimi sunarak, öğrencilerin barış savunucuları olarak hareket etmesini amaçlıyor. 2014 yılından beri Ermenistan’da eğitim sunan UWC Dilican da, bu ilkelere bağlı kalarak komşu ülkesi Türkiye’den gelen öğrencilere burs imkânı sağlıyor. 10 Aralık’ta Hrant Dink Vakfı’nda gerçekleşecek UWC Dilican tanıtım toplantısı, UWC hareketinin parçası olmak isteyen herkese açık.  

UWC nedir?

1962 yılında Güney Galler’de açılan UWC Atlantik Koleji ‘The Times’ tarafından “II. Dünya Savaşı’ndan beri eğitim alanındaki en heyecan verici deney” olarak nitelendirilmişti. Bugün UWC ağının Ermenistan, Bosna Hersek, Kanada, Çin, Kosta Rika, Almanya, Britanya, Hong Kong, Hindistan, İtalya, Hollanda, Norveç, Singapur, Swaziland ve ABD gibi ülkelerde okul ve kolejleri bulunuyor. UWC Dilican 2014 yılından UWC ağının tam üyesi.

Kendi ifadeleriyle, uluslar ve kültürlerarası anlayışı, farklılığın kucaklanmasını, kişisel sorumluluk ve dürüstlüğü, karşılıklı sorumluluğu, çevreye saygıyı teşvik eden UWC, barış ve sürdürülebilir bir geleceğin sağlanabilmesine inanıyor ve bu ilkelere dayanarak hareket ediyor.

2014 yılında hayırsever Ruben Vardanyan ve Veronika Zonebend’in bağış ve katkıları ile kurulan UWC Dilican (UWCD), çeşitli alanlarda birikime sahip insanlarla sağlanacak dengeli, zorlayıcı ve dönüştürücü bir eğitim aracılığıyla daha barışçıl, adil ve sürdürülebilir bir dünya için çalışan bir topluluk.

Ermenistan’daki UWC koleji ülkenin en yeşil bölgesinde, Dilican’da bulunuyor. Dilican, Ermenistan başkenti Yerevan ve Gürcistan başkenti Tiflis’ten eşit mesafede, Dilican Milli Parkı’nın kıyısında bulunuyor. 88 hektara yayılan UWC Dilican’ın kampüsü yatakhaneler, akademik alanlar, yemekhane, spor kompleksi, tıbbi merkezden oluşuyor.  

Uluslararası Bakalorya

Ermenistan’daki kolej, UWC Dilican, 2014 yılında ilk öğrencilerini kabul etmeye başladı. UWC Dilican, günümüzde 72 ülkeden 198 öğrencilerine kapılarını açıyor. Kolejin öğretmen kadrosu ise 15 farklı ülkeden gelen 38 öğretmenden oluşuyor.

UWC Dilican, dünyanın önde gelen üniversiteleri tarafından saygın bulunan Uluslararası Bakalorya Diploma Programını (UBDP) takip ediyor. UBDP’nin ana dersleri dışında öğrenciler dil, bireyler ve toplumlar, bilim, matematik ve sanat alanlarından altı ders de seçebiliyorlar. UWC Dilican ayrıca dağ yürüyüşleri, kaya tırmanışları, yakındaki gölde su sporları ve kayak gibi çeşitli aktiviteleri yapma imkânlarının bulunabileceği bir doğaya sahip.

Öğrenci deneyimleri

UWC Dilican’da eğitim gören Türkiyeli öğrenciler deneyimlerini Agos’la paylaştı. Öğrencilere komşu ülke Ermenistan’da okumanın kendilerine neler kazandırdığını, Ermeniler ve Ermenistan hakkında düşüncelerini nasıl etkilediğini sorduk.

“Yakın dostluklar”

UWC Dilican’da eğitim gören Ahmet, Türkiye ve Ermenistan halklarının benzerliklerine çok şaşırdığını aktarıyor: “Burada olmaktan ne kadar mutlu olduğumu anlatamam. UWC’de öğrenci olmak zaten yeterince güzel bir deneyimken, bir de bir Türkiye vatandaşı olarak Ermenistan’a gelmek burada geçirdiğim zamanı daha da anlamlı kıldı. Okulda ikinci yılım ve bu ufuk açıcı deneyim sayesinde çok değiştiğimi inkâr edemem.

Türkiye gençliği olarak ne yazık ki komşularımızdan kopuk bir şekilde yetiştik. Buraya gelmeden önce, sınırları 20 yıldan fazla zamandır kapalı olan iki ülkenin halkları arasındaki farklılıkları keşfetmeye hevesliydim. Ama buraya geldikten sonra, yaşama ve düşünme biçimlerimiz açısından, su götürmez bir biçimde benzer olduğumuzun farkına vardım. Bunun en büyük sebebi de ortak tarihsel deneyimlerimiz. Basından eğitime ülkemizdeki her alanda görmezden gelinen bir ülkenin insanlarıyla yakın dostluklar kurdum.

Bir Türkiye vatandaşı olarak Ermenistan’da sorun yaşamadım. İnsanlar çok sıcak ve kendimi evimde gibi hissediyorum. Ülkeler arasındaki düşmanlık daha yıllarca devam edecek gibi gözükse de, bence bu mesele halklar arasında değil, siyasetçiler arasında. Mezun olduktan sonra kesinlikle Ermenistan’a geri gelmek ve aynı toprağın insanlarını yeniden birleştirmek için uzlaşma sürecine hizmet etmek istiyorum.”

“Başta istemediler”

Türkiyeli Yiğit ise, ilk başta Türkiyeli olduğunu söylemeye çekindiğini dile getiriyor: “UWC Dilican’da okumaktan çok mutluyum. Bu okula kabul edilmeseydim, belki de Dilican’ı veya Ermenistan’ı görme şansım olmayacaktı. Buraya gelmeden önce herkes bu deneyimden korkuyordu. Akrabalarım buraya gelmemi istemedi. Hatta aileme bana izin vermemeleri konusunda baskı yapanlar bile oldu. Bazı arkadaşlarım benimle dalga geçti. Ama buraya geldikten sonra, buradaki imkânları, çeşitliliği ve aldığım eşsiz eğitimi öğrendiklerinde benimle dalga geçen o arkadaşlarım bir sonraki seneye buraya gelmeyi ister oldu.

Dürüst olmak gerekirse, ilk başlarda yerli halk nereli olduğumu sorduğunda Türkiyeli olduğumu söylemeye çekiniyordum. Hatta bir kere nereli olduğumu soran bir şoföre İspanyalı olduğumu söyledim; nasıl bir tepki vereceklerini kestiremiyordum. Ama daha sonra buna çok pişman oldum. Okulda Ermeniler var ve eğer onlara nereli olduğumu söyleyebiliyorsam, sokaktaki insanlara da söyleyebilmeliyim. Sonra başka bir şoför daha nereli olduğumu sordu. Bu sefer Türkiyeli olduğumu söyledim ve bana şöyle dedi: ‘Aa, Türkiye güzel bir ülke. İstanbul’a ve Ankara’ya gitmiştim.’ Ermenistan’da olduğum için çok mutluyum, çünkü bu sayede Türkiye halkına aramızda bir sorun olmadığını gösterebiliyorum.

Burada kurduğum arkadaşlıklar sonsuza kadar sürecek. Artık sadece bir Türkiye vatandaşı değilim, daha ziyade dünya vatandaşıyım. Hâlâ öğrenecek çok şeyim olsa da dünyada neler olup bittiğine dair bir fikrim var. Ermeni kültürü hep benimle olacak. Ne zaman birinin Ermenistan’dan bahsettiğini duysam, sanki memleketimden söz ediliyormuş gibi hissedeceğim.” 

“Büyülü ve garip”

Rusça öğrenmeye çalışan Can ise, UWC Dilican’da eğitime başladığı zaman etrafta konuşulan yabancı dillere zamanla alıştığını vurguluyor: “Buraya ilk geldiğimde garip hissetmiştim, çünkü komşu olsak bile hiç bilmediğim bir ülkedeydim. Aynı anda hem büyülü hem de garipti. Ülkeler arasındaki siyasi meseleleri biliyorum ama UWC Dilican’da okumak çok huzur verici ve şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadım.

İlk başta yeni bir dil duymak epey zor geldi ve burada pek çok insan Rusça konuştuğu için ben de bu dili öğrenmek istedim. Bu sene sürekli Ermenice, Rusça ve İngilizce duymaya alıştığım için bu dil çeşitliliği konusunda artık daha rahat hissediyorum. İlk başlarda şehre inersem siyasi gelişmeler sebebiyle sorunlar yaşayabileceğimden korkuyordum. Fakat sonra gördüm ki insanlar son derece kibar ve dışadönük. Sorunun insanlar arasında olmadığını anlamam uzun sürmedi. Her şeyin bu kadar kötü görünmesinin sebebi siyasi durum.” 

Türkiyeli öğrencilere burs

UWC Dilican Türkiye’den gelen öğrencilere burs imkânı veren kolejlerden biri. Türkiye’den üç öğrenci UWC Dilican’dan mezun olup şu an ABD’nin önde gelen üniversitelerinde eğitimlerine devam ediyor. Günümüzde Türkiye’den altı öğrenci UWC Dilican’da eğitim görüyor. 2017-2018 akademik yılı için UWC Dilican, Türkiyeli öğrencilere iki kişilik burs kontenjanı ayırdı. Burslardan birinin Türkiyeli Ermeni öğrencilerden birine verilmesi öngörülüyor. UWC hareketine dahil olup UWC Dilican’da okumak isteyen Türkiyeli öğrenciler, 10 Aralık, 2016 Cumartesi günü,  Hrant Dink Vakfı’nın Anarad Hığutyun binasında UWC ve UWCD tanıtım gününde detaylı bilgi edinme imkanı bulacaklar. UWC Türkiye Ulusal Komitesi’nin ve UWC Dilican temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek tanıtım günü hakkında detaylı bilgi almak isteyenler info@hrantdink.org  e-posta adresine mektup yazabilirler. 

Etiketler

burs UWC Dilican


Yazar Hakkında