Kilise önderlerinden Irak’a ziyaret

Başepiskopos Vicken Aykazian başkanlığındaki ruhanilerden oluşan heyet Irak’ta incelemelerde bulundu. Ziyarette siyasi liderlerin yanı sıra BM temsilcileri, insani yardım örgütleri, mülteciler ve Iraklı Hıristiyan önderlerle görüşmeler yapıldı.

Ermeni Kilisesi Doğu Episkoposluğu Elçisi Vicken Aykazian, kilise önderlerinden oluşan bir heyet eşliğinde 20-24 Ocak tarihleri arasında Irak’ı ziyaret etti. Ruhani önderler, Dünya Kiliseler Konseyi’nin (DKK) düzenlediği ziyarette, bölgedeki siyasi liderlerle, Birleşmiş Milletler temsilcileriyle, insani yardım çalışanlarıyla, mültecilerle ve Bağdat’ta ve Kürt bölgesinde bulunan yerel Hıristiyan önderlerle görüşmeler yaptı. Basına açıklamalarda bulunan ruhaniler, Irak’taki kültürel ve dini çeşitliliğin sürdürülmesinin önemini vurgularken, savaştan etkilenen grupların durumunun iyileştirilmesi ve bu cemaatlerin yeniden inşası için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

‘Önemli fırsat’

Başepiskopos Aykazian, IŞİD’ın 2014’te Şengal, Musul ve Ninova’yı ele geçirmesinin ardından bölgede Hıristiyan nüfusun hızla eridiğini söylerken, gelecek on yılda bu bölgede artık Hıristiyan kalmayabileceği öngörüsünde bulundu ve buradaki insanların umutsuz olduğunu dile getirdi. DCC Genel Sekreteri Olav Fyske Tveit ise bu ziyareti “Bölgedeki Hıristiyanların sorunları dinlemek için önemli bir fırsat” olarak değerlendirdi ve “Aynı zamanda, dünya genelindeki kiliselerin Irak toplumuyla, özellikle de terörist grupların şiddetine maruz kalanlarla dayanışmasını ve onlara yönelik desteğini göstermek için de önemli bir an” dedi.

Başepiskopos Aykazian: “Kendimi 1915’te, Suriye, Beyrut, Yunanistan veya Kıbrıs’taki bir Ermeni mülteci kampında yürüyormuş gibi hissettim. 100 yıl sonradaydık ama insanlar aynı insanlardı.”

Konseyin rakamlarına göre 2003 yılında toplamda yaklaşık 1 milyon 700 bin Hıristiyan yaşarken, bugün bu rakamın 250 binden fazla olmadığı düşünülüyor. Başepiskopos Aykazian’ın verdiği bilgilere göreyse Irak’taki Ermeni nüfusu 40 binden 7 bine düşmüş durumda.

Bağdat’taki Ermeni Kilisesi’ni de ziyaret eden heyet, Irak Başepiskoposu Avak Asadourian’ın düzenlediği yemeğe katılırken, farklı inanç gruplarının bulunduğu toplantıda Irak’ta yaşayan toplumun karşılaştığı zorluklarla ilgili bilgi aldı.

Başepiskopos Aykazian, yöredeki Ermeni toplumunu bir arada tutarak, onlara yardım sağladığı için Başepiskopos Asadourian’dan övgüyle bahsederken, “Hıristiyanlar şiddet yüzünden bölgeyi terk ederken, toplum hayatını normal şekilde sürdürebilmek çok daha zorlaştı. Bağdat ziyaretini düzenleyen Asadourian’a duacıyız, burada bulunan çok önemli kiliselerin temsilcileri bu ziyaretin yaşadıkları en etkileyici ziyaret olduğunu söyledi” dedi. Bağdat’ın çok zor durumda olduğunu ifade eden Aykazian, kurum binalarının yüksek duvarlarla çevrili olduğunu ve her yerde güvenlik noktalarının olduğunu belirtti.

‘1915 gibi’

Aykazian ve beraberindeki heyet Irak’taki mülteci kamplarını da ziyaret etti, Başepiskopos, “Kendimi 1915’te, Suriye, Beyrut, Yunanistan veya Kıbrıs’taki bir Ermeni mülteci kampında yürüyormuş gibi hissettim. 100 yıl sonradaydık ama insanlar aynı insanlardı” dedi. “Burada inanılmaz bir acıya şahit olduk” diyen Aykazian, kilise önderlerinin ülkelerine gider gitmez Irak’ın yeniden inşası için destek toplamaya başlama kararı aldığını belirtti.

Kilise önderlerinden oluşan heyet, Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani ile de görüştü. Başepiskopos Aykazian, “Özerk Kürdistan bölgesi daha iyi durumda, Erbil çok daha iyi” derken, Bağdat’tan buraya göç etmek durumunda kalan Ermenilerin Erbil’de bir kilise inşa ettiğini belirtti. Hıristiyanların IŞİD’ten korkmak için çok nedeni olduğunu, Musul’da yeni yapılan bir kilisenin havaya uçurulduğunu söyleyen Aykazian, Ezidilerin durumunun Ermenilerden daha karmaşık olduğunu dile getirdi ve “Tarihsel olarak buradan başka gidecek yerleri yok. Aynı şey Keldani ve Süryaniler için de geçerli. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyorlar. Nereye gidecekler?” dedi.   



Yazar Hakkında