Kadınlar Günü’nü sanatla kutluyoruz

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün son senelerde Türkiye’de, yalnızca kadın örgütleri tarafından değil, farklı sanatsal etkinlikler aracılığıyla, geniş kitleler tarafından da kutlandığını görmek ümit verici.

8 Mart’ta, dört genç ve yetenekli sanatçı, Nilipek, Merve Çalkan, Sedef Sebüktekin ve Selin Sümbültepe, ‘Lokalize’ serisi kapsamında, 20.30’da Zorlu PSM Studio’da sahne alacak. 

‘7 Pink Floydlar’ ve ‘2 Prenses ile Emir Bey’ gibi gruplarla başlayan müzik kariyerini bir süredir solo olarak devam ettiren Nilipek, ilk albümü ‘Sabah’ı 2015’te yayınladı ve bilinen pop şarkılarına ukulelesiyle yaptığı cover’larla hayran kazandı. Merve Çalkan da, özgün eserlerinin yanı sıra sevilen şarkılara yaptığı cover’larla, yeni nesil şarkıcı ve şarkı yazarları arasındaki yerini sağlamlaştırdı. 2015’te ‘Akustik’ adlı dört parçalık bir EP yayınlayan Sedef Sebüktekin, yakında yepyeni çalışmalarıyla müzikseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 2015’ten bu yana solo çalışmalar yapan Selin Sümbültepe ise, ‘Renk Vermez Sana’ adlı şarkısı ve Fransa’da yaşayan Faslı caz sanatçısı Hindi Zahra’nın ‘İmik Simik’ adlı şarkısına yaptığı akustik cover’la adını duyurdu. 8 Mart Kadınlar Günü’nde bu dört ismi sahnede izlemekten daha iyi bir plan geliyor mu aklınıza?

Ece Temelkuran’ın kaleminden sahneye

Ece Temelkuran’ın aynı adlı kitabından esinle sahneye uyarlanan komedi oyunu ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’, 15 Mart’ta Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde, 22 Mart’ta da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenecek. Selen Uçer’in yönettiği, dekor ve kostüm tasarımını Natali Yeres’in yaptığı oyunda Deniz Çakır, Füsun Demirel, Zeynep Kankonde, İpek Türktan Kaynak ve Kadir Çermik rol alıyor.

Temelkuran’ın 1996 yılında yayımlanan ilk kitabı, önce Seray Şahiner tarafından sahneye uyarlandı, ardından Selen Uçer tarafından günümüzde geçen bir olay örgüsü eklenerek kara komediye dönüştürüldü. Tanınan ve sevilen oyuncuların eğlenceli ve sıradışı beş karakteri canlandırdıkları oyun, her türlü baskı altında verilen yaşam mücadelesini, kadınlarının kafasındaki sistemli karışıklığı sorguluyor. Kocasından ayrılan, son kitabı yeni yayımlanmış yazar Ebru Uysal bir buhran anında intihar girişiminde bulunur. Komşuları Perran, ünlü şarkıcı Meltem Kaya ve yardımcısı Aysel cama çıkarak onu durdurmaya çalışır. Ebru’nun dinmeyen isyanı, çeşitli yüzleşmeleri de beraberinde getirir. Bana kalırsa, başrolünde kadınlarım olduğu bu ‘bunalım komedisi’ yalnızca kadınları değil, herkesi etkisi altına alacak!

 

Kategoriler

Kültür Sanat Tiyatro

Etiketler

8 Mart


Yazar Hakkında