Rasmussen: ''Gerginlik tırmandırılmayacak''

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Suriye'nin Türk uçağını düşürmesinin ardından yaptıkları toplantı hakkında basın açıklaması düzenledi. Rasmussen, 'Suriye'nin Türk uçağını düşürmesi kabul edilemez ve kınıyoruz' dedi. Gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Genel Sekreter Rasmussen, 'NATO müttefikleri bu eylemi kınadılar. Biz hepimiz de Türkiye ile dayanışma içinde olduğumuzu dile getirdik' diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, tüm NATO üyelerinin Suriye'yi kınadığını ve Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi.

Türkiye, Suriye’nin vurduğu keşif uçağıyla ilgili NATO üyelerini bilgilendirdi. Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Rasmussen açıklama yaptı.

Rasmussen, 'NATO müttefikleri bu eylemi kınadılar. Biz hepimiz de Türkiye ile dayanışma içinde olduğumuzu dile getirdik' dedi.

Saat 11'de başlayan toplantının yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

'Durumu endişe ile izliyoruz' 

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen toplantı sonrasında yaptığı basın açıklamasında 'NATO'nun güvenliği ayrılmaz bir bütündür. Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz' şeklinde konuştu. Rasmussen'in basın toplantısında okuduğu NATO açıklamasında da 'Durumu yakından ve büyük endişeyle izlemeye devam ediyoruz ve NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri kontrol altında tutmaya devam edeceğiz' ifadelerinde bulundu.

4. madde konuşuldu

Rasmussen Al Arabia muhabirinin '5. madde gündeme geldi mi' sorusu üzerine üzerine 5. maddenin görüşülmediğini, toplantının 4. madde çerçevesinde yapıldığını açıkladı. Genel Sekreter ayrıca, toplantıda mütefiklerin Türkiye'ye güçlü bir destek verdiklerinin ve dayanışma içinde olduklarını belirtti:

'Türkiye istişare yapılması talebinde bulundu. Türkiye'nin daimi temsilcisi bize bilgi verdi. Buna dayanarak da NATO müttefikleri bu eylemi kınadılar. Biz hepimiz de Türkiye ile dayanışma içinde olduğumuzu dile getirdik. Toplantıda 5. madde gündeme gelmedi. Bunu görüşmedik. 4. madde kapsamında istişarelerde bulunduk. Müttefikler güçlü desteklerini ve Türkiye ile birlikte olduklarını dile getirdiler. Suriye'nin bu durumu, bu gerilimi tırmandırmamasını bekliyorum. Bu kabul edilemez bir eylem. Suriye'nin, benzer olayların olmaması için gereken önlemleri almasını bekliyorum.'

NATO ne adım atacak

Rasmussen 'NATO bu şiddete karşı ne gibi adımlar atacak?' sorusuna ise şöyle cevap verdi.

'Bahsettiğim gibi en net beklentim şu, şu anda böyle bir gerginlik tırmanmaya devam etmeyecek. Karşılaştığımız büyük ölçüde kabul edilemez bir durum. Suriye’nin de bu tür olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulunduk.'

NATO'nun 4. maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor. Türkiye daha önce Şubat 2003'te Irak İşgali'ne gidilen süreçte 4. maddenin işletilmesini talep etmişti.

5. madde sadece 11 Eylül'de işletildi

NATO tarihinde sadece 11 Eylül saldırılarının ardından işletilen 5’inci madde ise, herhangi bir üyeye yapılan silahlı
saldırıya tüm İttifak’a yapılmış gibi ortak cevap verilmesini düzenliyor.