İsrail 'de toplumsal muhalefet yeniden sokaklarda

Sosyal adaletsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle geçen yıl 500 bin kişinin sokaklara döküldüğü İsrail'de, gençler aynı nedenlerle yeniden sokaklarda. Polisin müdahale ettiği gösteriler pek çok şehirde sürüyor. Protestoların fitilini, bir eylemcinin geçtiğimiz Cuma günü polis tarafından tartaklanmasının ateşlediği söyleniyor.

 

Bankalar basıldı, camlar kırıldı, İsrail 'de yüzlerce genç polisle çatıştı. Sebep geçtiğimiz yıl Temmuz ayından bu yana ülkede tartışılan bir sorun; sosyal ve ekonomik adaletsizlik. Protestoların fitilini ateşleyen eylemcilerden birinin Cuma günü polis tarafından tartaklanması oldu. Binlerce genç Tel Aviv caddelerine döküldü, hatta bazıları sokakları savaş alanına çevirdi. Polis eylemlere müdahaleden kaçınmadı ama cop ve biber gazı kullanmadı.
Onlarca yaralı, 85 de gözaltı var. Polis göstercilerden, göstericiler polisten şikayetçi. Sosyo-ekonomik koşullara isyan bir senedir İsrail 'de aralıklarla devam ediyor. Hayat pahalılığı, konut fiyatları protesto ediliyor. Eylemler bir çok şehre yayıldı. Protestolar, öğrenciler tarafından başlatılmıştı ancak destek giderek büyüyerek, başta işçiler olmak üzere halkın bir çok kesimine ulaştı.

(CNN Türk)