ABD ve AB'den 'AGİT raporunu bekleyeceğiz' açıklaması

Avrupa Birliği ve ABD’den anayasa referandumuyla ilgili gelen ilk açıklamalarda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) seçim gözlem raporunun beklendiği belirtildi.

Avrupa Birliği’nden (AB) yapılan ilk açıklama AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn imzasıyla yayınlandı.

Açıklamada, “AGİT Uluslararası Gözlem Misyonu’nun, kural dışılık iddialarına ilişkin olanlarla da ilgili olan, değerlendirmesini bekliyoruz” denildi. Değişikliklerin ve özellikle de pratikteki uygulamalarının, “Türkiye’nin, AB adayı ve Avrupa Konseyi üyesi olmaktan kaynaklanan yükümlülükleri ışığında değerlendirileceği” belirtilen açıklamada Türkiye’ye az farklı sonuçlanan referandumun ardından “ulusal uzlaşı” yolunun aranması çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da, Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumunun neticesini takip ettiklerini, sonuçların doğrulanması ve AGİT’in ilk bulgularına ilişkin raporunu tamamlamasına kadar yorum yapmayacaklarını açıkladı. Bakanlığın bir sözcüsünün Amerika’nın Sesi’ne e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki referandum oylamasının neticesini takip ediyoruz. Sonuçlar doğrulanana ve AGİT’in ilk bulgularına ilişkin raporu yayınlanana kadar yorum yapmaktan kaçınacağız” ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi: Dikkatli değerlendirilmeli

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland yaptığı açıklamada oyların yakınlığına dikkat çekerek, Türkiye’ye bundan sonraki adımlarını “dikkatli şekilde değerlendirmesi gerektiği” mesajını verdi.

“Türkiyeli seçmenler Anayasa değişikliğini oyladı. Yakın sonuçlar ışığında Türkiye liderliği bundan sonraki adımlarını dikkatli şekilde değerlendirmelidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde kutsal kabul edilen hukukun üstünlüğüne uygun olarak yargının bağımsızlığının güvence altına alınması son derece önemlidir. Türkiye’nin tam üyesi olduğu Avrupa Konseyi bu süreçte Türkiye’yi desteklemeye hazırdır.” 

AGİT bugün ön raporu sunacak

Türkiye'de bulunan uluslararası referandum gözlemcilerinin bugün basın toplantısı düzenleyip ön raporlarını sunacağı açıklandı. 

Anayasa Değişikliği Referandumunu gözlemlemek üzere Türkiye'de bulunan uluslararası gözlemciler 17 Nisan Pazartesi günü Ankara'da düzenleyecekleri basın toplantısı ile ilk bulgularına dair referandum sonrası ön raporlarını sunacak. 

Uluslararası gözlem misyonu, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (AGİT/DKİHB), Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) ortak çalışmasıdır. Sırasıyla Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Heyet Başkanı Cezar Florin Preda ve AGİT/DKİHB Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta tarafından açıklama yapılması öngörülüyor. Bu ortak girişimde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinden 23 parlamenter ve görevli, AGİT/DKİHB'den 40 uzun dönemli gözlemci ve 63 uzman görevli olmak üzere 26 ülkeden gözlemci yer alıyor.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında