AYM Başkanı'ndan 'OHAL KHK'ları' açıklaması

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşunun 55. yıldönümünde konuştu.

Arslan, OHAL KHK’larıyla ilgili açıklama yaparak  "AYM, OHAL KHK'larını denetleme yetkisine sahip değildir" dedi. 

 Arslan, “AYM'den anayasal sınırların dışına çıkmasının beklenmemesi gerektiğini” ifade etti.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı. 

AYM Başkanı Arslan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

“AYM, OHAL KHK'larını denetleme yetkisine sahip değildir. AYM'den anayasal sınırların dışına çıkması beklenmemelidir.”

“Darbe teşebbüsü mahkememizi de etkilemiştir. Bireysel başvuru sayısı 15 Temmuz sonrası ciddi şekilde artmıştır.”

“OHAL döneminde bireysel başvuru incelemesinin nasıl yapılabileceğine dair teknik ve hukuki çalışmaya aylar öncesinden başlanmıştır. Bu çalışma tamamlanmak üzeredir. OHAL kapsamında iki grup başvuru olduğunu söyleyebilirim. Birincisi, OHAL KHK'ları ile yapılan işlemlere ilişkin başvurulardır. Bu nedenle OHAL İnceleme Komisyonu'na başvuru imkanının tanınması ve komisyon kararlarına karşı yargı yolunun açık tutulması önemli bir gelişmedir.”

“İkincisi, doğrudan OHAL KHK'ları ile yapılmayan işlemlere karşı da başvurular yapılmaktadır. Bunlar da tutuklamalara yönelik başvurulardır. Başvuruların makul bir şekilde karara bağlanması gerekmektedir.”

“Mahkememiz 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dönemde de işleyişini kesintisiz sürdürmüştür.” 

OHAL Komisyonu’nun üyeleri bile atanmadı  

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın sözünü ettiği OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun kurulmasına, 23 Ocak’ta 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında karar verilmişti. Fakat aradan geçen üç ayda Komisyon hala kurulmuş değil.  Komisyon kurulmadığı gibi, yedi kişiden oluşacak komisyonun üyeleri de henüz belirlenmedi. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından en son 23 Mart’ta yapılacak açıklamada “Komisyonun bu hafta kurulacak” denmişti fakat aradan geçen bir ayda bir gelişme olmadı. 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, en son 22 Nisan’da konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve “komisyon üyeliği için çok sayıda başvuru talebi olduğunu” belirtti, hala komisyon üyelerinin başvurularının incelendiğini açıkladı.  

OHAL ile birlikte kamu görevinden ihraç edilen onbinlerce kişi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuş fakat AİHM Türkiye’deki iç hukuk yolunun tüketilmediğini gerekçesiyle başvuruları geri çevirmişti. İdare Mahkemesi ve Danıştay’a açılan davalar da KHK’lere karşı davaya gidilemeyeceği gerekçesi ile reddedilmişti.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında