10 Ekim davası: Sanıktan sanık eşe 'konuşmayacaksın' tehdidi

10 Ekim Ankara katliamı 3.duruşması bugün Ankara Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

10 Ekim 2015 günü DİSK, KESK ve TTB'nin çağrısıyla gerçekleşen Barış ve Demokrasi mitinginde, Ankara Tren Garı önünde iki IŞİD militanı tarafından canlı bomba eylemi gerçekleşmiş, 101 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Katliama ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın 3. duruşması bugün saat 10.00’da başladı. 

Duruşmaya, yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralıların yanı sıra müşteki avukatlar, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan, Veli Ağbaba, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş da katıldı.

2-5 Mayıs tarihleri arasında devam edecek duruşmada, katliamda ihmali olduğu düşünülen kamu görevlileri hakkındaki Mülkiye Müfettişi raporunun gelmesi bekleniyor. Dava kapsamında 18 tutuklu sanık bulunuyor.

Bugünkü duruşmada, sanık Metin Akaltın'ın 18 Nisan tarihinde tutuklanan eşi sanık Hatice Akaltın çapraz sorguya alındı. Çapraz sorgusu başladığında müşteki avukatların sorularına cevap veren sanık Hatice Akaltın, eşinin ‘cevap verme’ şeklinde müdahalesiyle sorulara cevap vermemeye başladı. 

Sanık avukatı "müvekkilimin masumiyetine inanıyorum ve sorulara cevap vermesini istiyorum aksi halde müdaafiliğinden çekileceğim" diye beyanda bulundu ve  mahkeme heyetinden diğer sanıkların dışarı çıkarılmasını talep etti. Avukat Akman, Hatice Akaltın’ın çocuklarının hayati tehlikesinden kaygılandığı için sorulara cevap verememiş olabileceğini belirterek, “Çocuklar için koruma önlemlerini alınmasını istiyorum” dedi. Avukat Akman, “Olayın çözülmesi için Hatice’den rica ediyorum, bildiklerini anlatsın” ifadesinde bulundu. Müşteki avukatlarının da aynı talebi yinelemesi üzerine Mahkeme Heyeti Hatice Akaltın dışında diğer sanıkları salondan çıkardı. Metin Akaltın, salondan dışarı çıkartılırken eşini ve eşinin avukatını tehdit etti. 

“Oyuncak silahtır”

Çapraz sorgusuna devam edilen Hatice Akaltın avukatların sorularına cevap vermeye başladı. Eşinin Suriye'de hiç bulunmadığını söyleyen Hatice Akaltın'a eşi Metin Akaltın'ın Suriye'de silahlı eğitim sırasında çekilen fotoğrafı gösterildi. Akaltın, eşini teşhis etti; ancak, “silahın oyuncak silah olabileceğini” iddia etti.

Müşteki avukatı Özcan Karakoç, Hatice Akaltın'ın sorgusundan önce bir IŞİD üyesinin masum eşi olabileceğini düşündüklerini, ancak çapraz sorguda medrese ve silah eğitimi gibi çok kritik sorulara cevap vermekten kaçındığını belirterek, 2 aydır hakkında arama kararı olduğunu bildiği halde teslim olmadığı gerekçesiyle tekrar kaçabileceği şüphesi olduğuna kanaat getirdiklerini söyledi; tutukluluk halinin devam etmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında