Agos’a tehdit davasında beraat kararı bozuldu

Agos gazetesi önüne 24 Nisan 2015 tarihinde siyah çelenk bırakıp tehdit mesajları içeren açıklamalar yapanlar hakkındaki beraat kararı bozuldu. Gerekçe: bildirideki ifadeler kin ve düşmanlığa tahrik.

Agos gazetesi önüne 24 Nisan 2015 tarihinde siyah çelenk bırakıp tehdit mesajları içeren açıklamalar yapan Milliyetçi Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Bilal Gökçeyurt ve Turan Ocakları Genel Başkanı Ercan Uçar hakkında verilen beraat kararı bozuldu. İstinaf Mahkemesi, bildirideki ifadelerin ‘Kin ve düşmanlığa tahrik’ olarak değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. 

Milliyetçi Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Bilal Gökçeyurt ve Turan Ocakları Genel Başkanı Ercan Uçar, Ermeni soykırımının 100. Yılı olan 24 Nisan 2015 tarihinde, Agos Gazetesi binasının önüne siyah çelenk bırakarak tehdit mesajları içeren bir basın açıklaması yapmıştı. Tehditler yargıya taşınmış, İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi 18 Kasım 2016’da suç unsuru oluşmadığı iddiasıyla, sanıklar hakkında beraat kararı vermişti. Agos Gazetesi, beraat kararına itiraz etmişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 12. Ceza Dairesi, Agos’un itirazını karara bağlayarak sanıklar hakkında verilen beraat kararını bozdu. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine atıf yaparak, “Çağdaş ülkelerin çoğunda; iftira, onur, şeref ve saygınlığı zedeleyici söz ve beyanlar, savaş kışkırtıcılığı, hukuk düzenin cebir yoluyla değiştirmeye yönelen, nefret, ayrımcılık, düşmanlık ve şiddet yaratmaya yönelik olan ifadeler düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmemekte, suç sayılmak suretiyle cezalandırılmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

İstinaf Mahkemesi, kararının gerekçesinde, Hrant Dink’in öldürülmesini protesto için “Hepimiz Ermeniyiz” sloganın kullanıldığını ve okunan basın açıklamasında bu kampanyayı yürüten ve Dink’in cenazesinde bu sloganı atan herkesin hedef alındığını ve aynı zamanda Agos Gazetesi çalışanlarının da hedef alındığını belirtti.

Mahkeme ayrıca, Karabağ’daki gelişmeleri gerekçe gösteren grubun eyleminin Ermenistan Konsolosluğu veya kamuya açık bir meydanda yapılması gerekirken Agos Gazetesi önünde yapıldığına da dikkat çekti.

İstinaf Mahkemesi, basın açıklaması metninin, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçunu düzenleyen Ceza Kanunun 216. Maddesi gereğince tartışılmadığını belirterek beraat kararının bozulmasına karar verdi.

Daha önce savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların  gazete önünde yaptıkları açıklamada "Bir gece ansızın gelebiliriz" dedikleri ve yapmış oldukları basın açıklaması adı altındaki konuşma metnini aynı gün internet sayfasında yayınladıklarına yer verilmişti. Sanıkların 'tehdit' ve 'hakaret' suçlarından 9 aydan 4 yıla kadar hapisleri isteniyordu.



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.