"Ermenistan'da cinsiyet tercihli kürtajda azalma var"

Ermenistan’da cinsiyet tercihli kürtajın azalması olumlu bir gelişme olarak algılansa da tehlike hala geçmiş değil.

“Uluslararası İnsan Gelişimi Merkezi” adlı sivil toplum kuruluşunun müdürü Armen Galstyan’ın yaptığı açıklamaya göre, Ermenistan’da cinsiyet tercihli kürtaj oranı azaldı.  

Merkez’in 2017 doğum verileri üzerinden hazırladığı rapora göre, toplumun kız çocuğa bakışı, olumlu anlamda değişmeye başladı. Rapora göre, eskiden doğan 115-120 civarında erkek çocuğuna karşılık sadece 100 kız çocuğu doğuyordu. Dünya genelinde bu oran, 105-106 erkek çocuğuna karşı 100 kız çocuğu. 2016 yılındaysa, 112 erkek çocuğuna karşı 100 kız çocuğu dünyaya geldi. 

Galstyan, “Son yıllardaki kampanya sonuç vermeye başladı. Devletten, özellikle Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan önemli destek aldık” dedi.  

‘Uluslararası İnsan Gelişimi Merkezi’nin AR-GE Şefi Vahan Asatryan, cinsiyet tercihli kürtajlar konusunda yapılan görüşmelerde, 2011 yılına oranla farklılıklar olduğuna dikkat çekti: “2011’de kadınların %60’ı erkek çocuk istemelerinin sebebi olarak çevre baskısını göstermişti. 2016’da yaptığımız son ankette bu oranın %36,7’ye düştüğünü gördük. Bu da anne ya da babadan çok, çevre baskısının etkisinin olduğunu bize gösteriyor.” Asatryan’a göre, konuyla ilgili farkındalık artmış olsa da özellikle kırsal kesimlerde cinsiyet tercihli kürtaj sorunu önemini koruyor.  

2016’da cinsiyet tercihli kürtaja karşı Ermenistan genelinde başlatılan kampanyanın amacı konuyla ilgili farkındalık arttırmaktı. 2016 yılında uzmanlar konuyla ilgili araştırmalara başlarken kamuoyunun dikkatini çekmek için farkındalık projeleri düzenlenmişti. Bunlardan biri de “Sose Women’s Issues” Sivil Toplum Örgütü’nün, ABD Büyükelçiliği tarafından desteklenen #ՍելֆիԱղջկասՀետ (kızımlaselfie) kampanyasıydı. Kampanya kapsamında anne-babalar, kızları ile çektikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşmıştı.

 

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan


Yazar Hakkında