Mizahın başkentindeki kilise restore ediliyor

Konya Akşehir’de Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü Projesi Kapsamında ilçede bulunan Ermeni Kilisesi de restore edilecek. Kilisenin arkasındaki Papaz evinin ise butik otel olması planlanıyor.

Akşehir Belediyesi ile Kalkınma Bakanlığı, Konya Ovası Projesi kapsamında, ilçede yaklaşık bir yıl süren çalışmaların ardından Dünya Mizah Köyü Projesi için çalışmalara başladı. Proje çerçevesinde ilçede bulunan Ermeni Kilisesi de restore edilerek kültür merkezi olarak faaliyet gösterecek. Geçtiğimiz hafta proje için imza töreni yapıldı. Tören Ermeni kilisesinde önünde gerçekleştirildi. 

İmza töreninde konuşan Konya Ovası Projesi Başkanı İhsan Bostancı, Dünya Mizah Köyü Projesinin 2013 yılından beri gündemlerinde olduğunu, Proje için yaklaşık 5 milyon liralık bir ödenek tahsisatının yapıldığını ve bu ödeneğin yaklaşık 1 milyon 72 bin liralık kısmının bu yıl için kullanılacağını söyledi.

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya Ermeni kilisesinin restore edileceğini restorasyonun ardından kilisenin kültür merkezi olacağını söyledi. Kilisenin arka kısmında bulunan ve halen boş olan Papaz Evi’nin de restorasyonun yapılacağını söyleyen Akkaya, Papaz Evi’nin butik otel olarak kullanılacağını söyledi.

Akkaya, Mizah Köyü çalışmaları çerçevesinde Ermeni Hamamı için de gerekli restorasyon projelerinin hazırlanacağını ancak restorasyon çalışmalarının sonraki yıllarda tamamlanacağını söyledi. Akkaya, şunları söyledi: “Akşehir'imizin kültür zenginliğine katkı vermesini diliyorum. Özellikle de gelen turistlerin şehrimizde kısa kalıp gitmesi bizleri üzüyordu. Çeşitli çalışmalarla onları bir yarım gün, ya da birkaç saat en azından burada gezdirme için çeşitli paket programlar yaptık. Gösteriler yaptık bu biraz katkı sağladı ama arzu ettiğimiz boyuta gelmedi, ama bu yeni ziyaret yerleriyle inşallah ziyaretçilerimiz Akşehir'imizde daha uzun süreler kalacaklar. Kilisemizin restorasyonu bittiğinde o nakışlar, o resimler, o siluetler ortaya çıkacak. Ayrı bir ziyaret odağı oluşturacak. Arkasındaki güzel binanın da butik otel olarak hizmet vermesi gelenlerin konaklamalı olarak ziyaret yapmalarına inşallah imkân sağlayacak. Böylelikle bu projemiz tamamlandığı zaman Akşehir'imizin turizm potansiyeli birkaç kat daha artmış olacaktır”

Raymond Kevorkian’ın “1915 Öncesinde Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeniler” kitabındaki bilgilere göre   Konya Akşehir’de  1915 öncesinde 4 bin 950 Ermeni yaşıyordu. İlçede  1859 yılında inşa edilen Surp Yerortutyun Kilisesinin yanı sıra ilçede dört Ermeni eğitim kurumu da bulunuyordu. Bu okullar arasında Surp Istepannos Okulu eğitim kalitesinin üstünlüğüyle bütün vilayetlerde ün salmıştı. İlçede Ermeni zanaatkârları kürkçülük, dericilik, halıcılık ve hırdavatçılıkla tanınıyordu.



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.