Ermenistanlı iş kadınlarından Baydemir’e ziyaret

Ermenistanlı iş kadınları, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret edip bir süre görüştü. Heyet adına görüşlerini bildiren Ermeni İş Kadınları Konseyi Başkanı Lilit Avetisyan Ermenistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişki olmadığı için bu projeyi gerçekleştirdiklerini söyleyerek, bu projenin iki toplum arasındaki bağı güçlendireceğini söyledi.

Ermeni İş Konseyi Başkanı Başkanı Lilit Avetisyan başkanlığındaki heyet, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti.

Başkan Vekili Hafize İpek’in de hazır bulunduğu ziyarette, DOGÜNKAD Başkanı Nevin Nil, yönetim kurulu üyeleri Canan Bayram, Kader Baysülen ve Aysel Bozyel, Ermeni İş Kadınları Konseyi Başkanı (Women’s formen) Başkanı Lilit Avetisyan, Ermenistan Sanayici ve İşadamları Derneği Proje Koordinatörü Armen Melkonyan ve Ermenistan İş kadınları Anahit Mkrtichyan, Karine Ghukasyan, Hasmik Derdzyan, Narine Petrosyan, Hranush Restakyan ve Maria Baghdasarova katıldı.

Star gazetesindeki haber göre DOGÜNKAD Başkanı Nevin İl, Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi, yakınlaşmasıyla ilgili olarak yaklaşık bir yıldır iyi niyet ve işbirliği sözleşmesi sonunda bir proje hazırladıklarını söyledi. Nil, “DOGÜNKAD ve Ermenistan İşkadınları Sektörel buluşması” adlı projenin mantığını, “sınırdan gönüllere” yani ticari olarak sınırların açılmasına, bölgenin ticaret hacminin artmasına yönelik bir çaba olarak değerlendirdiklerini söyledi. Mezopotamya topraklarının hoşgörüye açık, güzelliğe açık yanının sınırlara da taşmasını istediklerini belirten Nil, “Bu bağlamda iş çevreleri olarak yürüttüğümüz projenin kapalı sınır kapılarının açılmasına bir nebze katkı sunacağını düşündük. Bu projemiz devam edecektir. Bu anlamda sizin desteklerinizin de devam etmesi gönlümüzden geçen duygulardır” diye konuştu.

Ermeni İş Kadınları Konseyi Başkanı (Women’s formen) Başkanı Lilit Avetisyan da Ermenistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişki olmadığı için bu projeyi gerçekleştirdiklerini söyleyerek, bu projenin iki toplum arasındaki bağı güçlendireceğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek ise özellikle bölgedeki kadın eksenli çalışmaları önemsediklerini belirterek, “İşadamları sözcüğü alışılagelmiş olsa da iş kadınları denildiğinde o işin tüm ayrıntılarıyla yapılacağı kafamızda şekilleniyor” dedi. İpek, bu oluşumun Türkiye’de ve özellikle bölgede önemli çalışmalara imza atacağına inandığını söyledi.

Bugünkü nesil kucaklaşmak istiyor

Diyarbakır’ın çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı bir kent olduğunu anımsatan Baydemir, büyük acılar ve trajediler sonucunda bu özelliğinin darbe aldığını belirtti. Bugünkü neslin yüzyıl önceki vicdansızlığı yüreğinde mahkûm ettiğini söyleyen Baydemir, “Bugünkü nesil kucaklaşmak, dostluk ve kardeşlik elini uzatmak istiyor. Sınırların anlamsızlığına inanıyor. Birlikte kardeşçe yaşayabileceğine inanıyor ve bunun çabasını veriyor. Bu tür karşılaşmalar tam da arzulamış olduğumuz birlikte yaşamın temeli olacaktır” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Kendi yaşamında Kürtçenin yasak olduğu dönemde Kürtçe klamlar dinlediği Erivan radyosunun özel bir anlamı olduğunu anlatan Baydemir, Aram Tigran gibi ortak sanatçılarının da olduğunu anımsattı. En kısa zamanda önyargıların kırılması ve geçmişte olan yaraların sarılması temennisinde bulunan Baydemir, “Umarım hem ticari bağlamda hem kültür ve turizm anlamında ortaklığımız gelişir. Bizlere ne düşüyorsa katkı sunmaya hazırız. Burada kaldığınız sürece hem ev sahibi hem de Diyarbakırlıların deyimiyle baş tacısınız” dedi.

 

(Şeyhmus Çakan / STAR)

Kategoriler

Güncel Türkiye