Muhalefetle diyalog köprüleri acilen kurulmalı

Ara Sanjian, ABD’de Michigan Üniversitesi’nde Ortadoğu ve Ermeni tarihi üzerine dersler veriyor. Suriye’de doğup büyüyen, daha sonra Lübnan’a yerleşen Prof. Sanjian ile, Suriye’de yaşanan son gelişmeleri konuştuk.

LİLİT GASPARYAN
lilitgasparyan@agos.com.tr

Sanjian, günümüzde Suriyeli Ermenilerin yaşadıkları veya yaşayabilecekleri sıkıntıların 1975-91 Lübnan İç Savaşı sırasında Lübnan  Ermenilerinin yaşadığı sıkıntılardan daha kötü olmadığının altını çiziyor. Ermenilerin kolektif varlığını hedef alan bir saldırı tehlikesinin olmadığına dikkat çeken Sanjian, bunun en azından şimdilik olumlu bir nokta olduğunu belirtiyor.

Ermenistan’ın Suriyeli Ermeniler konusundaki tutumuna da değinen Sanjian, Yerevan yönetiminin Diaspora’da yaşanan sorunları çok yakından takip edemediğini ve bu nedenle de gerçekçi politikalar üretemediğini belirtiyor.

Suriye’de rejime karşı savaşan güçlerin Ermenileri hedef alıp almayacağına yönelik sorumuzu Sanjian, “Bu, çatışmaların gidişatına bağlı. Eğer Baas iktidarı uzun süreli çatışma sonucu yıkılırsa o zaman ‘katliam’ olmaz ama yağma ve gasp olayları yaşanır. Bu sadece Ermeniler için değil herkes için geçerli olan bir risk” yanıtını verdi.

Prof. Sanjian, Suriye’deki iktidar değişikliğinin uluslararası kurumların gözetiminde olmasının ülkede yaşayan herkes için en iyi çözüm olduğunu öne sürüyor. Baas rejimine karşı savaşan güçlerle Suriye Ermeni toplumu arasındaki ilişkilerin zayıf olduğuna dikkat çeken Sanjian, bunun için Ermenistan ve Diaspora’nın da devreye girmesi gerektiğini belirtiyor. Sanjian, “Bugün Suriyeli Ermenilerin en çok ihtiyaç duydukları şey yalnız kalmamak, manevi ve maddi destek almak” sözleriyle, Ermenistan’ı ve Diaspora’yı Suriyeli Ermeniler konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyor. 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem