Belediyeden saldırıya uğrayan Alevi aileye suçlama

Malatya'nın Sürgü Beldesi'nde Alevi yurttaşların evini taşlayan ve ahırını ateşe verenler yargı önüne çıkarılmazken, AKP'li belediye açıklamasında mağdur aileyi provokatörlükle suçlandı. Aileye 'Siz bu beldeden gidin' dediği öne sürülen, Belediye Başkanı Faruk Taşdemir, kendilerine sadece 'Sizin güvenliğinizi sağlayamayız, beldeyi terk edin' dediğini söyledi. CHP'li Hüseyin Aygün, 'güçlü bir soruşturma ve cezalandırma süreci gerekir' dedi.

Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'ne bağlı Sürgü Beldesi'nde Ramazan davulcusuna 'Oruç tutmuyoruz. Davul çalıp bizi uyandırmayın' dedikleri için evleri taşlanan Alevi Evli ailesine bir darbe de belediyeden geldi.

Serkan Bingöl’ün Taraf gazetesinde yer alan haberine göre beldenin AKP'li belediyesi, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, aileyi provokatörlükle suçladı. Belediye başkanının aileye 'Siz bu beldeden gidin' dediği de öne sürüldü.

Linç girişiminin ardından evleri taşlanan Evli ailesi, sıkıntılı anlar yaşamaya devam ediyor. Önceki gün yaşanan olayı basına duyuran aileyi tehdit eden kalabalık bir grup, dün akşam saatlerinde yeniden evin çevresinde toplandı. Hakaret ve tehdit dolu sözler söyleyen grup, bu kez fiili bir saldırıda bulunmadı. Bu sırada CHP tarafından görevlendirilen Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, İstanbul Milletvekili Yusuf Sarı, Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba aileyi ziyarete gelince, jandarma grubu dağıttı.

Belediyeden korkutan açıklama

Bu arada saldırıya uğrayan aile, AKP'li Belediye Başkanı Faruk Taşdemir'in kendilerine 'Sizin güvenliğinizi sağlayamayız, beldeyi terk edin' dediğini söyledi. Sözlerinin arkasında duran Taşdemir, 'Ben isterseniz gelin bir kaç gün bende kalın, isterseniz ortalık yatışana kadar bir yere gidin dedim sadece' diye konuştu. Sürgü Belediyesi, internet sitesinden yaptığı açıklamada da saldırıya uğrayan Evli ailesini, 'olay çıkarmakla' suçladı. Ailenin 'provokatör' olarak nitelendirildiği açıklamada 'Davulcuyu dövdüler, davulunuzu değil ezanınızı da susturacağız dediler. Olaylar bunun üzerine büyüdü. Bu aile daha önceden de kasabada olaylar çıkarmıştı' dendi.

Güvenlik zafiyeti itirafı

Saldırıya uğrayan aileyle görüşen CHP'li Hüseyin Aygün, incelemelerini şöyle özetledi:

  • Sünni kardeşlerimizi dinledik; sonra Ramazan davulcusu olarak bilinen genci dinledik.

  • Davulcu: 'Halk içinde Aleviler ezanı susturacak, camiyi kaldıracak' şeklinde konuşmalar olunca kitle yürüdü' dedi.

  • Sürgü'nün Alevi yol önderleri olan dedeler ve talipleri dinledik; 'bu olay bir provokasyondur' dediler.

  • Beldenin Jandarma Binbaşısını dinledik; 28 temmuzda olayı öğrenmişler; perşembe gecesi başlayan olayı cumartesi duymuşlar, tuhaf!

  • Malatya Valisi: 'Sürgü'de güvenlik zafiyetimiz var!', bu olumlu bir itiraf, ancak artık güçlü bir soruşturma ve cezalandırma süreci gerekir!

Vekiller tartıştı

CHP'li vekillerin ziyareti sırasında AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ile Mustafa Şahin de beldeye gelerek aileyi ziyaret etti. Şahin, olayın basında abartıldığını söyleyince kısa süreli tartışma çıktı. CHP'li Hüseyin Aygün, Mustafa Şahin'in konuşmasını keserek, 'Burada dinleyin, ama gelip burada ferman vermeyin' dedi. Aygün'e 'Hüseyin Bey sen Tunceli'den gelmişsin ben Malatyalıyım' dedi. Ev sakinlerinden Hasan Hüseyin Evli de Şahin'e tepki göstererek, 'Burada sen olayın üstünü kapatıyorsun' dedi.