Cumhuriyet tarihinde ilk defa 'devletin güvenliğine ilişkin belgelerin açıklanması' cezası

'Şantaj ve Askeri Casusluk' davasında karar verildi. Sanıklar 'casusluk' suçundan beraat derken, Mahkeme Başkanı Metin Özçelik, 'Türkiye Cumhuriyeti tarihinde TCK 326 (devletin güvenliğine ilişkin belgeler kullanma) ve 327 (devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek) gibi maddelerde ilk kez karar verildi' diye konuştu. Öte yandan, mahkemenin verdiği karar itiraz edildi.

İstanbul 11 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada kararı vermeden önce sanıklara konuşma yapan Mahkeme Başkanı Metin Özçelik, “Kapsam itibariyle zor dosyalardan birisiydi. Mahkeme heyeti olarak Türk milleti adına anayasa ve yasaların verdiği yetkiyle yargılama yaptık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde TCK 326 ( devletin güvenliğine ilişkin belgeler kullanma ve 327 (devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek ) gibi maddelerde ilk kez karar verildi. Bizim de hata yapma ihtimalimiz var bizim hakkımızdaki bazı ithamları hiç üstümüze alınmadık hukuki kanaatimizi verdik” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte, muvazzaf ve emekli askerler ile TÜBİTAK görevlilerinin yargılandığı 'Askeri casusluk ve şantaj' davasında verilen karara, TÜBİTAK Güvenlik Daire Başkanı Yücel Çipli ve emekli Yarbay Seyfettin Alevcan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanık itiraz etti.

Örgüt liderliği cezası yok

Kararını açıklayan Mahkeme başkanı Özçelik, iddianamenin bir numaralı sanığı emekli Albay İbrahim Sezer örgüt üyeliği, özel hayatın gizliliğe ihlali, haberleşme gizliliğinin ihlali, kişisel verilerin hukuku aykırı ele geçirme, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme suçlarından toplam 15 yıl 7 ay 14 gün hapis ve kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydetmek suçundan 3 bin TL adli para cezası aldı. Sezer, 'fuhuşa teşvik' ve 'askeri casusluk' suçlarından berat etti.

11 sanık hiç ceza almazken 44 sanık çeşitli oranlarda hapis cezasına çarptırıldı. 1 sanığın dosyası ise ayrıldı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 'Şantaj ve askeri casusluk' davası kapsamında tutuklu yargılanan sanıklar emekli albay İbrahim Sezer, Tamer Zorlubaş, emekli yarbay Mehmet Seyfettin Alevcan ve Deniz Mehmet Irak'ın tahliyesine karar verdi. 'Askeri Casusluk Davası' nın tutuksuz sanığı Tuğamiral Şafak Yürekli 'örgüte yardım' dan 2 yıl 7 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Bu davada tutuksuz 2. Poyrazköy davasında tutuklu bulunan Binbaşı Kemalettin Yakar tüm suçlamalardan berat etti.

Balyoz davasında tutuklu bu davada tutuksuz sanık Tuğamiral Şafak Yürekli ise örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek ve yasaklanan bilgileri temin etmek suçundan toplamda 2 yıl 7 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

TÜBİTAK

TÜBİTAK görevlisi Yücel Çipli ise örgüt üyeliği, kişisel verileri hukuka aykırı kaydetme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri ve açıklanması yasak bilgileri temin etmek ve kişisel verileri hukuka aykırı temin etmek suçundan toplam da 13 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

TÜBİTAK proje yöneticisi Merdan Metin ise örgüt üyesi olmak ve devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Yüzbaşı Yektane Ebru Ercüment örgüt üyeliği, özel hayatın gizliliği ihlali ,kişisel verileri hukuka aykırı kaydetmek ve ele geçirme suçlarından 9 yıl 2 ay ceza alırken diğer Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt örgüt üyeliği ve açıklanması yasak bilgileri temin etmek suçlarından 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Tuğamiral Farih Can Yıldırım ise örgüt üyeliği suçundan berat etti.

Karara itiraz edildi

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4'ü tutuklu 56 sanığın yargılandığı davada mahkeme dün kararını vermişti. Sanıklar hakkında casusluk ve örgüt liderliğinden kimseye ceza vermeyen mahkeme, sanıklara 'kişisel verileri hukuka aykırı temin etmek, devletin gizli belgelerini temin etmek ve örgüt üyeliği' gibi suçlardan ceza verdi.

Davada 'örgüt üyeliği', 'kişisel verileri hukuka aykırı kaydetme', 'devletin güvenliğine ilişkin bilgileri ve açıklanması yasak bilgileri temin etmek ve kişisel verileri hukuka aykırı temin etmek' suçlarından 13 yıl 6 ay 15 gün hapis cezası alan TÜBİTAK Güvenlik Daire Başkanı Yücel Çipli ile emekli Yarbay Seyfettin Alevcan, Binbaşı Özcan Erdemir, Binbaşı Cem Ciran, Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt ve Yüzbaşı Ebru Ercüment'in de aralarında bulunduğu 8 sanık, avukat İhsan Nuri Tezel aracılığıyla karara itiraz etti.

Avukat Tezel, kararı temyiz ettiğini belirten 'süre tutum' (müddet-i muhafaza) dilekçesini mahkemeye sundu. 8 sanığın avukatı Tezel tarafından hazırlanan dilekçede, mahkemenin gerekçeli kararından sonra itirazların gerekçesinin de belirtileceği öğrenildi.  

(İHA/Star)

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem