Cumartesi Anneleri'nin 701. hafta oturumuna izin verilmedi

Cumartesi Anneleri polis tarafından engellenmeleri nedeniyle 701. hafta basın açıklamasını Büyük Parmakkapı Sokak'ta yaptı.

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'ndaki 700. hafta oturumu polis tarafından engellenmiş toplananlara gaz bombaları atılmış, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınıp akşam saatlerinde bırakılmıştı. 

Hafta boyunca Hükümet ve AKP'den Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda oturmasına izin verilmeyeceği açıklamaları yapılmıştı.

Cumartesi Anneleri ise kayıplarının hesabını sormaya devam edeceklerini ve meydanları bırakmayacaklarını söylemişlerdi.

701. hafta oturumu için İHD İstanbul Şubesi'nde biraraya gelen Cumartesi Anneleri'ne aralarında HDP'li Hüda Kaya, Garo Paylan ve Ahmet Şık ile CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker'in de bulunduğu bazı milletvekilleri ve çok sayıda insan hakları savunucusu destek verdi. Rakel Dink de Cumartesi Anneleri'nin 701. hafta oturumuna destek verenler arasındaydı. 

Grup öğle saatlerinde Galatasaray Meydanı'na yürümek için hareket geçti ancak yolları polis tarafından kesildi.

Bunun üzerine kayıp yakını Maside Ocak 701. hafta basın açıklamasını Büyük Parmakkapı Sokak'taki bariyerlerin önünde okudu. 

Ocak, “701 haftadır kayıplarımızın akıbeti açıklanmadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için alanlardayız. 701 haftadır hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi yarattığı inkâr, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için alanlardayız. 701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudunuz, solmayan karanfillerimizle meydanlardayız” dedi.

Mehmet Ertak’ın akıbetini soran Ocak, “Ertak’ı kaybedenler evrensel hukuka uygun yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak. Bu dosyanın avukatı Tahir Elçi de Mehmet Ertak gibi kaybedildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme yok” diye konuştu. Ocak son olarak Ertak ve Elçi için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı. 

Kategoriler

Genel Güncel