Malatya’da yaşananlar provokasyon mu?

Malatya’nın Sürgü Beldesi’nde yaşayan Evli ailesi ile ramazan davulcusu Mustafa Evşi arasındaki tartışmanın ardından başlayan gerginlik gündemde.

SULTAN KILIÇ

Ramazan davulcusu ile kapıda davul çalma tartışması bir anda belde de ‘ezana laf etmişler’ olarak yayılınca eve saldırılar başladı. İki gece boyunca saldırılan evde aile ölümle tehdit edildi, ahırı yıkıldı, camları kırıldı. Yaşananlar Sivas Madımak katliamını akıllara getirdi.

Malatya’da yaşananların ardından CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ve CHP’li milletvekilleri incelemelerde bulundu. Agos’a konuşan Aygün,  beldede çok sayıda Alevi yaşıyor olmasına rağmen sadece bu eve saldırı düzenlendiğini kaydederek bunun provokasyon olduğu kanısında olduğunu söyledi.

 Aygün “Başta davulcu ile aile arasında yaşanan bir sürtüşme gibi. Davulcu dayak yediğini söylüyor. Sonra bir anda ilçe içerisinde bir kaynama başlıyor. ‘Ezana laf edildi’ denilmiş. Bunun üzerine eve saldırılar başlamış.  Belediye başkanı ailenin buradan gitmesini istemiş ancak sonradan bu sözünü geri aldı. Vali gelip bizimle görüştü ve güvenlik zafiyeti yaşandığını kabul etti” dedi.

Malatya’nın normale döndüğünü söyleyen Aygün, Ankara’da bir normalleşme olmadığını belirterek hükümeti eleştirdi. 

‘SALDIRI ÖRGÜTLÜ BİR EYLEM’

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinin Sürgü beldesinde yaşayan Hasan Evli’nin saldırıya uğrayan evinde, o geceki saldırıyı yaşayan aile bireyleri, yaşananların kişisel bir tartışma olarak yansıtılmasından rahatsız.  Saldırıların örgütlü olduğunun altını çizen Evli ailesi can güvenliklerinden endişe etmelerine rağmen yaşadıkları yeri terk etmeyeceklerini söylüyor.  Evli ailesi “Bazıları, olayı çarpıtarak Ramazan davulcusuyla bir ailenin kişisel tartışması olarak kabul ettirmeye çalışıyor. Bu, davulcuyla bir ailenin kavgası değil. Alevileri, Kürtleri Sürgü’de yaşatmama isteğinin örgütlü olarak planlanması ve eyleme geçirilmesidir. Bu nasıl bir davulcu ki tartışmanın hemen ardından Sürgü gibi küçük bir beldede yüzlerce kişiyi peşinden sürükleyerek Alevi Kürt aileyi yakmaya getirebiliyor? Bu saldırı planlı, bilinçli, örgütlü bir eylemdir” dedi. 

Kategoriler

Güncel Gündem