Şam'da çatışmalar Hıristiyan mahallelerine sıçradı

Suriyede rejim karşıtı ayaklanmalar devam ediyor. Mart 2011’den bu yana süren çatışmalarda Şam ve Halepte muhalif birliklere karşı Esad ordusunun ağır silahlar kullandığı bildiriliyor. Öte yandan yaklaşık 16 aydır devam eden çatışmaların ilk kez Hristiyan mahallelere sıçradı belirtiliyor.

Suriye’de Esad rejimine karşı başlatılan isyanlarda çatışmalar 16 aydır devam ediyor. BBC'nin Türkiye sınırında bulunan muhabiri Richard Galpin, isyancıların sayısının son dönemde arttığını belirtiyor. Bölgedeki aktivistler ve muhabirlerin aktardığı bilgilere göre Muhalif silahlı birlik Özgür Suriye Ordusu ülkenin %40’a yakınını işgal etmiş durumda.

Halep’in isyancıların konuşlandığı kuzey bölümünün Esad güçleri tarafından bombalandığı ve bazı bölgelerde çatışmalar yaşandığı da ayrıca belirtiliyor. Esad güçlerinin çatışmalarda ağır silah, uçak ve helikopter kullandığı bildirilirken bazı kaynaklara göre Mart 2011'de başlayan ayaklanmada 20 bin kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan Şam'ın Hristiyan mahallelerinin yakınlarında çatışmalar yaşandığına yönelik haberler de ilk kez bildiriliyor. Esad, dört üst düzey görevlinin öldüğü iki hafta önceki intihar saldırısından bu yana kamuoyuna hiç açıklama yapmamıştı. Bu arada, Uluslararası Af Örgütü Amnesty International, yayımladığı bir raporda ordunun Şam ve Halep'te insanlığa karşı suç işlediğini duyurdu. (HG)

 

Kategoriler

Güncel Dünya