RTÜK'ten Halk TV ve Fox TV'ye yayın durdurma cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'in konuk olduğu Halk Arenası programı ile Fatih Portakal'ın sunduğu Fox TV Ana Haber bülteni için yayın durdurma cezaları verdi.

Buna göre, Uğur Dündar'ın sunduğu Halk Arenası programına, oy çokluğu ile yasanın ön gördüğü en üst sınırdan ceza verildi ve beş kez program durdurma kararı açıklandı.

Ayrıca Halk TV kanalına da mevcut en yüksek para cezası olan "bir aylık reklam gelirlerinin yüzde 5'i" oranında para cezası kararı verildi.

Alınan karara göre, Fox TV Ana Haber bültenine üç kez program durdurma kararı, Fox TV'ye ise yüzde 3 oranında idari para cezası verildi.

Halk Arenası'na verilen cezanın, Yayın Hizmeti İlkeleri'ni düzenleyen 8. Madde'nin 'b' fıkrasında yer alan "Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz" ifadesi üzerinden verildiği belirtildi.

Cezalar iki kanala da tebligatların ulaşması sonrası belirlenecek tarihlerde uygulanacak.

Sanatçı Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'in Halk Arenası programında yaptığı konuşmalar nedeniyle savcılıkça soruşturma başlatılmış, Akpınar ve Gezen mahkemeye sevk edildikten sonra adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı şartı ile serbest bırakılmıştı. 

Sözkonusu yayında Metin Akpınar, "Bu kutuplaşma ve karmaşadan kurtulmamızın tek çaresi demokrasidir. O noktaya ulaşabilirsek kavga gürültü olmadan bu işin içinden çıkarız" demişti.

Akpınar bu değerlendirmesini, "Ulaşamazsak ise her faşizmde olduğu gibi belki lideri ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki adı geçen başka liderlerin yaşadığı kötü sonları yaşayabilirler. Ama bize yazık olur, biz harap oluruz." sözleriyle sürdürmüştü.

Aynı programın diğer konuğu Müjdat Gezen ise "Recep Tayyip Erdoğan, sen bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın, haddini bil" demişti. 

Fox TV Ana Haber bülteni sunucusu Fatih Portakal, 10 Aralık tarihli haber bülteninde, Fransa'da akar yakıt zamlarını protesto için başlayan Sarı Yelekler protestolarını bültende ele alırken şu ifadeleri kullanmıştı:

"Hadi bakalım barışçıl bir eylemle zamları, doğalgaz zamlarını protesto edelim. Hadi bakalım, yapalım. Yapabilecek miyiz? Kaç kişi çıkacak korkudan endişeden sokağa? Kaç kişi çıkar sokağa Allah aşkına söyler misiniz? Bireysel ve toplumsal muhalefeti baskı altına almaya ve yıldırmaya çalışıyorlar. En doğal hak ama uygulanamıyor. Fransa olmuş, Türkiye olmuş çok da farketmiyor açıkçası"

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sözlere tepki göstermiş ve  “Çıkmışlar sokağa davet ediyorlar, bu ne terbiyesizliktir ya. Bir tanesi TV ekranlarından kendini bilmez, haddini bilmez, edep yoksunu bir tanesi çıkmış sokağa davet ediyor. Ahlaksıza bak, ahlaksıza bak. Bu ne terbiyesizliktir? Zaten bunlara yargı gereken cevabı verecektir. Ben buna inanıyorum. Sen ne yapıyorsun? Burası Paris mi? Gezi olaylarında zaten herkes dersini aldı. 15 Temmuz’da zaten herkes dersini aldı. Bu ülkede bundan sonra bu tür olaylara girişenler bunun bedelini ağır öderler" demişti. 

CHP kontenjanından RTÜK üyesi olan İlhan Taşçı kararlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Cumhurbaşkanı'nın işaretiyle yargının ardından RTÜK'ün de harekete geçerek yaptırım kararı vermesine ilişkin hızı doğrusu göz yaşartıcı. Anlaşıldı ki, görev sırası RTÜK'e geldi, o da görevini yerine getirdi." dedi. (BBC Türkçe, ajanslar)

Kategoriler

Güncel