Suriye: Türkiye askerlerini çekerse Adana Mutabakatı canlanır

Suriye, Türkiye'nin ülkeden askerlerini çekmesi ve muhalifleri desteklemeyi durdurması halinde, Adana Mutabakatı'nı yeniden canlandırmaya hazır olduğunu söyledi.

Geçmişte Abdullah Öcalan'ın Suriye'de bulunması ve ülkedeki PKK varlığı iki ülke arasında gerilime neden olmuş; Ankara'nın bu faaliyetlere izin verilmemesi yönündeki baskılarının ardından iki ülke arasında 1998'de Adana Mutabakatı imzalanmıştı. 

Mutabakatla Suriye Türkiye'ye yönelik "terör faaliyetlerine izin verilmeyeceği" taahhüdünde bulunurken, mutabakatta "terörle mücadelede işbirliği yapılması ve bir izleme komitesi kurulması" gibi maddeler yer alıyordu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'nin 1998 Adana Mutabakatı'na bağlı olduğu belirtildi. 

Suriye devlet medyasında yer alan habere göre; Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Suriye bu mutabakata ve iki ülke tarafından her türlü şekilde terörle mücadele ile ilgili tüm anlaşmalara bağlı kalmaya devam ediyor" denildi. 

Ancak Şam, Adana Mutabakatı'nı yeniden hayata geçirmenin Ankara'nın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı devirmek isteyen muhaliflere verdiği desteğini sona erdirmesi ve kuzeybatı Suriye'den birliklerini çekmesine bağlı olduğunu da ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ocak'ta yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılan görüşmelerin ardından bu mutabakatın yeniden gündeme gelmesi ve bunun üzerinde  durma gerekliliğini daha iyi anladıklarını söylemişti. (Reuters)

Kategoriler

Güncel