Ermenistan’dan Suriye’ye insanı yardım misyonu

Ermenistan Savunma Bakanlığı bünyesinde; doktor, mayın temizleme uzmanı ve onların güvenliğinden sorumlu personelden oluşan 83 kişilik yardım misyonu, 8 Şubat’da Suriye’nin Halep kentine vardı.

 Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada Ermenistanlı uzmanların, Halep’in savaş operasyonları yapılmayan bölgelerinde, mayın temizleme, sivilleri mayın konusunda bilgilendirme ve sağlık hizmeti gerçekleştireceği bildirildi. Bu insanı yardımın adımının son bir senedir atılması bekleniyordu, Savunma Bakanlığı durumun nispeten daha güvenli hale gelmesini beklediklerini, doğru zamanlamanın bu tür yardımlarda önemli olduğunu söylediler.
Ermenistan Savunma Bakanı Davit Tonoyan, Kıbrıs Savunma Bakanı Savvas Angelides ile Yerevan'da yaptığı ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Suriye ile işbirliğimiz dahilinde Suriyeli yetkililer bir taleple geldiler. Ermenistan ise bu talebe olumlu baktı. Bu insani yardımı yapabildiğimiz için mutluyuz. Ermenistan'ın o bölgedeki insani yardımları devam edebilir," dedi.
Savaşa katılmak gerektiğinde ne yapılacağı sorulan Davit Tonoyan, resmi anlaşmalara uygun olarak hareket edileceğini, gerekirse Ermenistan'ın askeri operasyonlara da dahil olabileceğini ama bunun için parlamento dışındaki güçlerin de fikrinin alınması gerektiğini söyledi.
Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından Suriye’ye insani yardım gönderilmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Orta Doğu uzmanı Armen Petrosyan, bu misyonun önemini anlamak için 3 önemli noktaya dikkat çekiyor. Petrosyan, Suriye –Ermenistan devletleri ve halkları arasındaki mevcut olan tarihi dostluk ilişkilerinin yanısıra, Suriye Ermeni toplumunun Ermenistan için önemini ve son olarak Ermenistan’ın uluslararası itibarını düşünmek gerektiğini belirtiyor.
Petrosyan, konuya Ermeni ve Suriye halkların dostluğu açısından da bakılması gerektiğini, ve Suriye halkının, 1915 Ermeni Soykırımı sonrasında Ermeni halkına yardım eli uzattığının unutulmaması gerektiğini vurguluyor. 


Paşinyan en çok okunanalar listesinde
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Haykakan Zhamanak (Armenian Times) gazetesinde Mayıs-Aralık 2008 tarihleri arasında yayınlanan makaleleri “Dünyanın Ters Tarafı” başlıklı kitapta toplandı. 2018 Aralık verilerine göre kitap Yerevan’da en çok satanlar listesinin üst sırasına yerleşti.
Kitap hakkında konuşan Paşinyan, Ocak 2018'de amatör bir yayıncının teklifi üzerine yazılarını tekrar gözden geçirdiğini ve derinden etkilendiğini söyledi. "Yayıncının bu çalışmayı organize etme konusundaki kabiliyeti konusunda şüphelendim ama yine de okumak ve düzenlemek için biraz zaman istedim. 10 yıl sonra yazdıklarımı okumak beni altüst etti. İçimde büyük bir fırtına, büyük bir devrim başladı. Zafer zamanının geldiğini anladım ... " dedi.
Aralık ayında Ermenistan’da diğer çok satanlar yazarlar ise şöyle: Balzac, (Köpeğin Hikayesi), Anahit Khazakhetsyan (İkilem), Ashot Aghababyan (Kapan), Ani Karapetyan (Elveda), Paruyr Sevak (Seçkiler) 
Paşinyan son günlerde sadece kitabı ile değil “Christian Science Monitor” gazetesinin Şubat ayı kapağına çıkması ile de gündeme geldi. 
“Hapisten Başbakanlığa” başlıklı makale, 1 Mart 2008 olaylarının özeti ile başlayıp, o  günlerde Ermenistan’da yaşananlara, kanlı anılara ve ilk sıralardaki protestocu Paşinyan’ın anılarına dikkat çekiyor. 
10 yıl sonra Gümri'den yürüyüşünü başlatan Nikol Paşinyan’ın, başkent Yerevan’a kadar yürüdüğünü ve binlerce kişinin sokaklara çıkmasını sağlayabildiğini hatırlatan makalede “Güney Kafkasya’da bulunan bu küçük ülke, barışçıl bir devrim gerçekleştirdi. Sonuç olarak Serj Sarkisyan, ‘Nikol Paşinyan haklı, ben haksızım’ diyerek istifa etti” ifadelerine yer veriliyor ve Ermenistan’ın, eski Sovyetler bölgesinde yeni bir demokrasi modeli yaratan ilk ülke olduğu kaydediyor. 

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan


Yazar Hakkında