Savcılık: Notre-Dame yangını muhtemelen kaza sonucu çıktı

Fransa'nın en önemli sembollerinden Notre-Dame Kilisesi'nde dün çıkan yangınla ilgili soruşturma sürüyor. Savcılık kundaklama yönünde bir bulgu olmadığını açıkladı.

Açıklama yapan savcılık yangına büyük ihtimalle bir kazanın neden olduğunu söyledi. Yangını söndürmek için 400'ü aşkın itfaiyeci mücedele etti. Bir itfaiyeci ise yaralandı. 

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın 8,5 saatte söndürülürken, Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapı büyük ölçüde zarar gördü.Zararın boyutu havanın aydınlanmasıyla belli oldu. Katedralin çatı kısmının tamamen siyaha döndüğü görülüyor.

Savcılık restorasyon çalışmalarına dahil olan kişilerin sorgusuna başladı. 

Cumhurbaşkanı Macron tarihi yapının yeniden inşa edileceğini söyledi. Kilisenin mülkiyeti devlete ait. Toplam hasarın belirlenmesi için henüz erken ancak şimdiden iki milyarder 100 ve 200 milyon euroluk bağışta bulunacağını söyledi. Total şirketi 100 milyon euroluk vaadde bulundu. Vatikan'dan da restorasyon için bilgi-döküman yardımı vaadinde bulunuldu. 

Kilisedeki sanat eserleri ise Louvre Müzesi'ne taşınacak.  

Kategoriler

Güncel