Ermenistan Dışişleri'nden Erdoğan'ın 24 Nisan açıklamalarına tepki

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan'da yaptığı konuşmayı “Hakaretamiz ve acı verici” olarak nitelendirdi.

"Türkiye, Soykırım kurbanlarının onuruna ve hatırasına hakaret ettiği gibi, geçmişiyle yüzleşmek konusunda da başarısız kalıyor” denilen açıklamada, Soykırım kurbanlarının “Ermeni çeteler ve onların destekçileri” olarak adlandırılmasının hakaret olduğu vurgulandı.

Açıklamada "Tehcir adı altında Osmanlı hükümeti tarafından planlı bir şekilde gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı’nın meşrulaştırılması ve 'en makul davranış' olarak nitelenmesi, özellikle sarsıcıdır" denirken, "Bununla birlikte Osmanlı Devleti’nde Ermeni halkının, bir ulusal, etnik ve dini topluluk olarak tamamen veya kısmen yok etme hedefini de kanıtlamaktadır" ifadesine yer verildi

Türkiye’nin, soykırım inkarcılığına dini nitelik vermeye yönelik ısrarlı çabalarının son derece çirkin olduğunu kaydedilen açıklamada, “Dünyada hiçbir din, soykırımcıları ve onların destekçilerini haklı çıkarmaz. Soykırım sırasında dini önderler de dahil birçok Müslümanın Ermenileri kurtarmış olması ve Soykırımın uluslararası düzeyde tanınmış ve kınanmış olması buna işaret etmektedir" dendi. 

Açıklamada, Türkiye tarafından Ermeni Soykırımı’nın inkarının ve meşrulaştırılmasının, soykırımların önlenmesi için verilen mücadeleye aykırı bir eylem olduğu belirtildi.

Açıklamada Türkiyenin bu tavır ve politikasının, nefret ve ağır suçların teşvik edilmesine yol açtığı dile getirildi.  Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, böylece bölgesel ve uluslararası barış, güvenlik ve istikrar için büyük tehlike yaratıldığına da dikkat çekti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Ermenistan, uluslararası camiayı Ermeni Soykırımı’nın kurbanlarının ve kurtulanların onur ve anısına yönelik hakaretleri kınamaya davet ediyor" dendi. Açıklamada  Devletler, "halkları soykırımlardan korumak konusundaki sorumluluğunu artırmaya, cezasızlığa karşı mücadeleye yönelik somut adımlar atmaya" davet edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Nisan'da ‘Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada "Doğu Anadolu Bölgemizdeki Müslüman ahaliyi kadın, çocuk, ihtiyar demeden katleden Ermeni çetelerini ve onlara destek verenlerin tehciri böyle bir dönemde yapılabilecek en makul davranıştır. Tehcir başka bir şey katliam başka bir şey, kimi aldatıyorsunuz" demişti. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 25 Nisan'da yaptığı açıklamada Erdoğan'ın sözlerini eleştirmiş, bu sözlerin *Ermeni Soykırımı'nı inkar propagandasında yeni bir seviyeye işaret ettiğini" söylemişti. Paşinyan konuşmayı "Bütün bir etnik grubu hedef alan katliam politikasını haklı çıkarma girişimi" olarak tanımlamış uluslararası camiayı Erdoğan'a tepki göstermeye çağırmıştı.  Paşinyan paylaştığı Twitter mesajında "Her şeyden önce bunu 24 Nisan'da yapmak Ermeni halkına ve insanlığa en büyük hakaret" demişti. 

(Tert.am, Ermenihaber)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan