Gaziantep'te bombalı saldırı

Gaziantep'in Şehitkamil İlçesi'ndeki Karşıyaka polis Karakolu yakınlarında dün akşam bomba yüklü araç patlatıldı; 69 kişinin yaralandı, 4'ü çocuk 9 kişi hayatını kaybetti. Olayla ilgili ilk bilgiler sosyal medya üzerinden paylaşıldı. Saldırının Ramazan Bayramı'na denk gelmesi, Gaziantep’te Türk-Kürt çatışmasının amaçlandığı ve olası Suriye bağlantısı yorumları yapılırken, PKK bugün yaptığı açıklamayla olayı üstlenmediğini duyurdu.

Gaziantep'in Şehit Kamil ilçesinde, dün akşam 19.45 sıralarında, Karşıyaka Polis Merkezi’nin karşısındaki otobüs durağında park edilen otomobildeki patlayıcılar uzaktan kumandayla patlattı. Durakta yolcu alan bir otobüs, bir adliye servis aracı ve 3 otomobilin alev aldığı, patlamada aralarında çocukların da olduğu 9 kişi hayatını kaybetti.

Patlamanın hemen ardından ilk bilgiler sosyal medya üzerinden paylaşılırken, öfkeli bir kalabalığın BDP binasına saldırdığı haberi geldi. Saldırıyla ilgili olarak, Ramazan Bayramı'na denk gelmesi, Gaziantep şehrinde huzuru bozarak Türk-Kürt çatışması yaratmasının amaçlandığı ve olası Suriye bağlantısına dikkat çeken yorumlar yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gaziantep'teki bombalı saldırıda 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 16 yaralının tedavilerinin sürdüğünü açıkladı. Atalay, hayatını kaybedenlerden 4'ünün çocuk olduğunu, toplam yaralı sayısının ise 69 olduğunu iletti.

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, ''Çocukları ve sivil yurttaşların katledilmesine yol açan saldırıyı açıkça kınıyor, lanetliyoruz'' dedi.

PKK'nin silahlı kolu HPG, bugün yaptığı açıklamada patlamayla herhangi bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. 

Olayın ardından ilk açıklamada bulunanlardan Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bölgenin Gaziantep'in en işlek caddelerinden biri olduğunu söyledi.

İkinci bir patlama tehlikesine karşı önlem alan polis, yakınlarından haber alamadığı için bölgeye gelen vatandaşları olay yerinden uzaklaştırdı.

Patlama haberinin duyulmasıyla birlikte çok sayıda vatandaş yaralılara kan vermek için hastanelere giderken, bayram izninde olan doktorlar da göreve çağrıldı. Patlamanın etkisi ile çevredeki araçlar da hasar gördü, ev ve işyerlerinin camları kırıldı.

BDP binasına saldırı

Gaziantep'te meydana gelen olayın ardından taşlı soplaı bir grup saldırgan BDP binasını ateşe verdi.

Kriz masası oluşturuldu

Saldırı sonrası akşam saatlerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve aynı zamanda Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin başkanlığında bir kriz masası oluşturuldu. 

Fatma Şahin, ikinci bir patlamanın meydana geldiği yönündeki iddiaların gerçek olmadığını ifade ederek sağduyu çağrısı yaptı. 

Şahin, Gaziantep'teki patlamaya ilişkin, ''Bizim şehrimiz huzur ve barış şehri. Özellikle bayram gününde bu saldırının yapılmasını esefle kınadığımızı belirtmek istiyorum ve hemşehrilerimizi, tüm halkımızı sağduyuya ve itidale davet ediyorum'' dedi.

NTV canlı yayınına telefonla katılan Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bölgenin Gaziantep'in en işlek caddelerinden biri olduğunu söyledi. Güzelbey, saldırının arife gününde meydana gelmesi durumunda kayıp sayısının çok daha yüksek olacağını kaydetti.

BDP'li Demirtaş: 'Açıkça kınıyoruz'

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, ''Çocukları ve sivil yurttaşların katledilmesine yol açan saldırıyı açıkça kınıyor, lanetliyoruz'' dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile yaptığı yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinde Gaziantep'te meydana gelen bombalı saldırıda yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediklerini, yaralanan vatandaşlara da acil şifalar temenni ettiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gaziantep'teki patlamayla ilgili olarak Vali Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'i telefonla arayarak bilgi aldı. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, saldırı ile ilgili olarak  'PKK, 'devrimci halk savaşı başlatacağım' diye çıktığı yolda, halk desteği bulamayınca artık Antep'te sivil halka doğrudan saldırmaya başladı' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep’te bomba yüklü otomobille gerçekleştirilen saldırıyı, 'İnsanların birbirleri ile bayramlaştığı, kucaklaştığı, kırgınlıkları bitirdikleri bir günde böyle acı bir olayı bize yaşatanlara lanet olsun' dedi. 'Masum insanları öldürmek kime ne yarar sağlayabilir' diye soran Kılıçdaroğlu, 'Gaziantep bizim en güzel kentlerimizden biri. Terörün bulaşmadığı ve barındırılmadığı kentlerimizden birisi' yorumunda bulundu.

PKK üstlenmedi

Patlamanın ardından PKK'nin silahlı kolu HPG adına ANF’ye gönderilen yazılı açıklama şöyle dendi: “20 Ağustos günü Antep merkezde bir patlama meydana gelmiştir. Hem devlet yetkilileri hem de Türk basını bu olayı hareketimiz üzerine yıkmaya çalışmaktadır. Bu patlama ile güçlerimizin herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Kamuoyu ve halkımız da bilmektedir ki güçlerimizin sivillere yönelik bir girişimi olamaz. Zaten KCK Yürütme Konseyi'nin yaptığı bayramda çatışmalardan kaçınma çağrısına güçlerimiz uymaktadır. Bayram sürecinde operasyonlardan kaynaklı yaşanan çatışmalar dışında güçlerimizin herhangi bir girişimi de olmamıştır.”

 

 

Etiketler

Fatma Şahin