Kıbrıs'ta çözümsüzlük İngiltere'nin çıkarlarına uygun iddiası

Rum Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs sorunundaki çözümsüzlüğün İngiltere'nin stratejik çıkarlarına uygun olduğunu ileri sürdü. Gazete yer alan bilgilere göre İngiltere için öncelik Kıbrıs'taki üslerinin kalıcı olması ve bu nedenle de adada çözümsüzlüğü tercih ediyor.

 

 

Rum Fileleftheros gazetesi, İngiltere devletinin Kıbrıs'taki çözümsüzlüğü tercih ettiğini ve bu şekilde adadaki üslerini kalıcı kıldığını kaydetti.

Gazetede özetle şu bilgilere yer verdi: 'İngiliz arşivlerinden tam da bu, yani Kıbrıs sorununun çözülmemesinin Londra'nın stratejik çıkarlarına uygun olduğu ortaya çıktı. Şöyle ki: 'Tam bağımsız ve birleşmiş bir Kıbrıs dış meseleler açısından en kötü çözüm olurdu... Böyle bir devlet, üsleri tamamen tasfiye etmese dahi işlemesini imkânsız hale getirirdi.' Bu ifadeler İngiliz Arşivlerinde C1015/1361 sayılı 4 Nisan 1964 tarihli belgede yer alıyor.'

İngiltere'nin jeostratejik projeleri konusunda son dönemlerde Londra'da yapılan tartışma ve değerlendirmelerin Kıbrıs'taki üslerin İngiltere için birinci öncelik olduğunu gösterdikleri bildirildi. Ortadoğu ve Akdeniz'i kontrol altında tutabilmeyi amaçladığı belirtilen İngiltere'nin adadaki üslerinin idamesi için Kıbrıs sorununun çözülmemesini tercih ettiği öne sürüldü.

Gazete, İngiltere'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ne haber vermeksizin sürekli yükseltilen teknolojik olanaklarla, bölge denetimini (mevzu bahis bölgedeki uçak-gemi faaliyetleriyle ilgili bilgi toplama, hava saldırılarını engellemek için hava savunma) mümkün kıldığı yorumunda bulundu.

(Kaynak: Dünya bülteni)

Kategoriler

Güncel Dünya Basın