Devlet Facebook ve Twitter'a anlık durdurma hazırlığında

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, 'Sosyal medya büyük toplulukları gaza getirebiliyor. Bu bir tehdittir' ifadesi üzerine Bakanlık harekete geçti. Devletin Facebook ve Twitter’da anlık ya da saatlik olarak durdurmasının önünü açan bir düzenleme hazırlandığı söyleniyor. Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yürüttüğü çalışma sonucunda sosyal medya ağlarına 'kamu güvenliği' gerekçesi ile müdahale edilebilecek.

PKK’nın son saldırılarının ardından Bursa, Sakarya ve Gaziantep’te yaşanan Türk-Kürt gerginliğini değerlendiren Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “Sosyal medya büyük toplulukları gaza getirebiliyor. Bu bir tehdittir. Tedbir alınması lazım” demişti. Bakanlık hemen alarma geçti.

Habertürk gazetesinden Olcay Aydilek'in haberine göre Facebook ve Twitter’da anlık ya da saatlik durdurma için hazırlık yapılıyor.

Devlet sosyal medyayı kontrol altında tutmanın yollarını arıyor. Arap Baharı ayaklanmalarının sosyal medyada organize edildiği, Güneydoğu’da peş peşe gelen kanlı saldırıların ardından yaşanan etnik ve dini eksenli gerginliklerin de aynı Facebook ve Twitter’da örgütlendiğini düşünen devlet kurumları bunu engellemek için düğmeye bastı.

Kamu güvenliği

Sosyal medyanın, bu tür girişimlerde ‘katalizör’ etkisi yarattığı yönünde hazırlanan raporlar üzerine önlem almak için Ulaştırma Bakanlığı alarma geçti. Bakanlık, başta Twitter ve Facebook olmak üzere sosyal medyaya, ‘kamu güvenliğinin gerektirdiği ve zorunlu kıldığı’ durumlarda müdahale edilmesini gündemine aldı. 

Anlık engelleme

Düzenlemenin yöntemi üzerinde Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde tartışmalar devam ediyor. Henüz çok ‘ham’ sayılabilecek düzenleme uyarınca güvenlik güçlerinin de uyarısıyla Ulaştırma Bakanlığı, toplumsal çatışma yaratabilecek, kamu güvenliğini tehdit edecek olağanüstü olaylarda, sosyal medyaya müdahale edecek. Erişim, ‘anlık’ ya da ‘saatlik’ engellenecek. 

Sansür kaygısı 

Ulaştırma Bakanlığı’nın öncülüğünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile ilgili diğer kamu kurumları nezdinde yürütülen çalışmalar, bu yönde atılacak adımın daha önce güvenli internet girişiminde olduğu gibi ‘sansür’ olarak etiketlendirilmemesi için hassas bir dengede götürülüyor. Bu yüzden düzenlemenin son derece net ve tartışmaya yol açmayacak özellikte olması gerektiği üzerinde duruluyor. 

Ulaştırma Bakanı: Tehdit söz konusu, tedbir alınmalı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, daha önce katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili şu mesajları verdi: “Gaziantep’te yaşadığımız bu terör olayı sonrasında sosyal medya çok etkindi. ‘İkinci bir patlama oldu’, filan dendi. Şu oldu. Bu oldu. Bir şayia yayıldı. BDP binası yakıldı gibi. Çok sıkıntılı durumlar. Tunus, Libya ve Mısır devrimini yapan sosyal medyadır. Bunlar, iletişim devrimidir. O yüzden orada belki hayırlı işe vesile oldular ama sosyal medya bazen büyük toplulukları gaza getirebiliyor ve yanlış yöne de yönlendirebiliyor. Bu bir tehdittir. Bunun tedbirlerinin alınması lazım. Zor, nasıl alınır, bilmem. Bunun aramızda konuşulması lazım.” 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem