'İnternete anlık müdahale çok zor'

İnternette anlık durdurma için hazırlık yapıldığı iddiası tartışma yarattı. Uzmanlar ise bu düzenlemenin mümkün ancak zor olacağı kanısında. Bilişim Hukukçusu Serhat Koç böyle bir değişikliğin anayasaya aykırı olacağını belirtirken, bilişim uzmanı Arda Kılıçdağı ise teknik açıdan çok zor olduğunu söyledi.

Dün Gazete Habertürk ’te yayımlanan Olcay Aydilek imzalı bir haberde Ulaştırma Bakanlığı ’nın Facebook ve Twitter ’da anlık ya da saatlik durdurma için hazırlık yaptığı duyurulmuştu. Habere göre Arap Baharı ayaklanmalarının sosyal medyada organize edildiği ve Güneydoğu ’da peş peşe gelen kanlı saldırıların ardından yaşanan gerginliklerin de aynı Facebook ve Twitter ’da örgütlendiğini düşünen devlet kurumları bunu engellemek için harekete geçti. 

Alpbuğra Bahadır Gültekin'in Radikal gazetesinde yer alan haberine göre, intere anlık müdahale haberi sosyal medyada tartışma konusu olurken, pek çok internet kullanıcısı bahsi geçen uygulamanın sansür olacağı konusunda görüş bildirdi. Ancak dün bir açıklama yapan Bakan Binali Yıldırım, “Böyle bir çalışma yok, zaten olan bir anda oluyor’’ diyerek iddiaları yalanladı.

Anayasaya aykırı olur

İnternet sansürü hakkında çeşitli araştırmalara imza atan bilişim hukukçusu avukat Serhat Koç, böyle bir değişikliğin iletişim hakkını engelleyeceğini, herhangi bir düzenlemenin de anayasaya aykırı olacağını ifade ediyor: “ Türkiye ’de internete erişimin hangi istisnalarla kısıtlanabileceği belli. Bunun dışında erişimin engellenmesi mümkün değil. Ancak ne yapılır, BTK bünyesinde yeni bir uygulamaya geçilir. Bu yönetmelikte Terörle Mücadele Kanunu’na atıf yapılır. Ancak bu da tabii ki anayasaya aykırı olur. Çünkü kişilerin temel hak ve hürriyetlerinde değişikliğe yol açacak sonuçları sadece mahkeme kararıyla yapabilirsiniz. Dolayısıyla mahkeme kararı olmaksızın iletişim hakkı –ki Facebook ve Twitter gibi mecralar da buna dahildir- engellenemez” diyor.

Teknik açıdan çok zor

İnternet sansürü sicili hayli kalabalık olan Çin ve İran ’da durumun nasıl olduğu konusunda görüşüne danıştığımız bilişim uzmanı Arda Kılıçdağı, Çin’deki çoğunlukla devlet aleyhinde yayın yapan sitelere erişimin engellendiğini ifade etti. Arama motorlarındaki kelimelerle oynama yapılarak sonuçlara müdahale edildiğini ve böylelikle istenmeyen sitelerin gösterilmediğini söyleyen Kılıçdağı, tıpkı ‘adil kullanım kotası’ uygulamlarında olduğu gibi kimi bölgelerde internetin yükleme hızının kasten yavaşlatılabildiğini, hatta bazı ekstrem durumlarda kesildiğini anlattı. İran ’da ise kara listeye alınan pek çok sitenin yasaklandığını ekleyen Kılıçdağı, Türkiye ’de şu aşamada Twitter ve Facebook ’a erişim engelinin teknik olarak işe yaramayacağını söyledi: “Filtreleme adı altında erişime engellenen sitelere bile çeşitli yollardan ulaşılabiliyorsa, Twitter ve Facebook gibi milyonların yer aldığı bir oluşuma karşı düzenleme yapmak zor. Pire için yorgan yakmaya benzer bu. Zira artık günümüzde kullanıcılar benzer sorunları ‘Proxy’ ve VPN gibi alternatif yollarla çözebilmekte.”

Kategoriler

Güncel Gündem