Yunanistan Dışişleri'nden Başbakan Erdoğan'a yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hristos Delavekouras Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın DEB Partisi’ne kuruluşunun 21. yıldönümü münasebetiyle gönderdiği kutlama mesajıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Delavekouras, uluslararası anlaşmalara göre bir Türk azınlığın söz konusu olmadığını, onların Avrupa Demokrasisine entegre olmuş yasalar önünde eşit vatandaşlar olduklarını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hristos Delavekouras yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Başbakanı doğru olarak Yunan Vatandaşlarından bahsediyor. Ki o vatandaşlar Avrupa Demokrasisine entegre olmuş, yasalar önünde haklarına saygı duyulan, eşit vatandaşlar olarak uyum içerisinde yaşamaktadırlar. Ancak, Türkiye Başbakanı “Türk azınlık”tan da bahsetmektedir ki, böyle bir şey kendisinin de atıfta bulunduğu uluslararası anlaşmalarda yoktur. Anlaşma metinlerine karşı sadık kalma ve karşılıklı saygı güvenin sağlanmasını oluşturan temel unsurlardır.”

DEB Partisi tarafından yapılan açıklamaya göre Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dostluk Eşitlik Barış Partisi’nin 21. kuruluş yıldönümü nedeniyle göndermiş olduğu kutlama mesajı ise şu şekildeydi:

“Batı Trakyalı soydaşlarımız, aziz kardeşlerimiz her zaman gönlümüzde özel ve önemli bir yere sahiptirler. Bu nedenle soydaşlarımızın mutluluğu ve refahı, keza uluslararası anlaşmaların ve evrensel normların garantisi altına alınmış haklarından tam olarak yararlanmaları Türk Ulusu için büyük önem taşımaktadır. Bu anlayışla, nasıl bugüne kadar her zaman Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yanında olduysak, ilgimiz ve desteğimiz bundan sonra da devam edecektir.

Komşumuz ve Müttefiğimiz Yunanistan’la ilişkilerimizde geçmişe göre çok önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Hükümetimizin bu yakınlaşma sürecini ilişkilerimizin her alanında sürdürme kararlılığı mevcuttur. Yunanistan vatandaşı olan Batı Trakya Türk Azınlığı mensupları ile ülkemizdeki Rum Ortodoks Azınlığı mensuplarının da bu yakın ilişkilerde birer dostluk köprüsü oluşturmaları en büyük dileğimiz, en samimi beklentimizdir. Her biri vatandaşlarımız olan ülkemizdeki Rum Ortodoks Azınlık mensuplarına yaklaşımımız ve son dönemde birbirini izleyen açılımlarımız işte bu yapıcı anlayışın somut sonuçlarıdır.

Bu süreçte Batı Trakyalı soydaşlarımızın da kendi aralarında güçlü bir şekilde birlik, beraberlik ve dayanışma sergilemeleri şüphesiz büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi’nin ciddi bir misyon üstlenmiş olduğuna inanıyorum. Soydaşlarımız için bir siyaset okulu olması hasebiyle değer taşıyan partiniz, aynı zamanda soydaşlarımızın birlikteliğine yaptığı katkıyla da öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi’nin teşkilatlanmasını genişletmekte olmasını ayrıca takdir ettiğimi belirtmek isterim.

Bu duygularla, partinizin 21. kuruluş yıldönümünde Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi’nin kurucusu ve Batı Trakya Türk Azınlığı’na büyük hizmetleri bulunmuş olan merhum Dr. Sadık Ahmet’in aziz hatırasını saygıyla yadediyor; partinizin takdirle ve yakından izlediğim çalışmalarındaki başarılarının devamını diliyor, bu vesileyle tüm soydaşlarımızı kalbi muhabbetlerimle kucaklıyorum.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya